The Money Channel se închide oficial pe 25 aprilie. CNA nu i-a prelungit licenţa

Televiziunea The Money Channel, deţinută de Realitatea Media, se va închide oficial pe 25 aprilie, din cauză că CNA nu i-a prelungit joi licenţa audiovizuală, după ce a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru prelungire, având în vedere că societatea are datorii la bugetul de stat.

9850 afișări
Imaginea articolului The Money Channel se închide oficial pe 25 aprilie. CNA nu i-a prelungit licenţa

The Money Channel se închide oficial pe 25 aprilie. CNA nu i-a prelungit licenţa

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare a societăţii Realitatea Media SA de prelungire cu nouă ani a licenţei audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de business The Money Channel, care va expira pe 25 aprilie.

În prezent, The Money Channel are emisia întreruptă din motive tehnice. Pe 2 aprilie, Realitatea Media SA a notificat CNA privind întreruperea emisiei pentru o perioadă de 90 de zile, începând din 6 aprilie, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

CNA a constatat însă, în şedinţa de joi, că societatea Realitatea Media SA are obligaţii restante la bugetul de stat, conform certificatului de atestare fiscală depus. Fiind în insolvenţă, Realitatea Media SA nu poate depune la CNA decizia de eşalonare a acestor obligaţii, aşa cum impune legislaţia audiovizualului, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de joi. Nu a fost precizat cuantumul datoriilor pe care Realitatea Media SA le are în prezent la bugetul de stat.

Potrivit articolului 51 din Legea audiovizualului, procedura şi condiţiile de eliberare şi modificare a licenţei audiovizuale se stabilesc prin decizie a CNA. În acest sens, solicitanţii unei licenţe au obligaţia să depună la CNA "certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat". Prin excepţie de la această prevedere, se poate acorda sau modifica licenţa în cazul în care societatea înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, dar beneficiază de înlesniri sau reeşalonări la plata acestora. În această situaţie, societatea este obligată să depună dovada acordării acestor facilităţi.

Astfel, membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au decis să nu prelungească licenţa audiovizuală a televiziunii The Money Channel.

Neprelungirea unei licenţe a unei televiziuni este echivalentă cu faptul că respectivul post TV nu mai poate emite.

La şedinţa CNA de joi au participat, din partea Realitatea Media SA, doi reprezentanţi: realizatoarea de televiziune Lavina Şandru şi avocatul Andrei Ţâru.

Andrei Ţâru a spus că, din perspectiva Realitatea Media SA, au fost depuse toate documentele necesare pentru prelungirea licenţei audiovizuale a The Money Channel.

"S-au depus toate documentele. Structura e aceeaşi, se menţin aceiaşi parametri, din punctul nostru de vedere, cu privire la solicitarea The Money Channel", a spus avocatul Andrei Ţâru.

Însă atât membrul CNA Lorand Turos, cel care prezidează şedinţa Consiliului de joi, cât şi membrul Monica Gubernat au atras atenţia că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru prelungirea licenţei audiovizuale a The Money Channel, întrucât Realitatea Media are datorii la bugetul de stat şi nu a făcut dovada eşalonării acestora.

De asemenea, Monica Gubernat a spus că Realitatea Media nu are nici măcar un plan de reorganizare aprobat în instanţă.

"Aţi avut un plan de reorganizare aprobat de instanţă, care între timp a fost contestat. Prin urmare, planul de reorganizare aprobat de instanţă înţeleg că nu-l aveţi încă", a spus Monica Gubernat.

De cealaltă parte, avocatul Andrei Ţâru a spus că Realitatea Media SA a depus certificatul fiscal. "Certificatul fiscal din 2011, până acum, s-a depus întotdeauna, având în vedere starea de insolvenţă (...) Este un certificat fiscal care nu are cum să întrunească condiţiile de legalitate, atât timp cât societatea e în stare de insolvenţă (...) De-a lungul timpului, am depus un plan de reorganizare. Planul de reorganizare a fost depus în 30 de zile de la constituirea tabelului creditorilor (...) Adunarea creditorilor (Realitatea Media SA, n.r.) care a aprobat acel plan a fost desfiinţată. Desfiinţându-se, s-a întors la judecătorul sindic, spre aprobare, acelaşi plan de reorganizare", a explicat Andrei Ţâru.

El a mai spus că a fost un termen în instanţă în acest sens pe 8 aprilie, iar următorul va fi pe 26 iunie. "Suntem tot aşa, jonglăm", a mai spus Ţâru.

"Nu puteţi risca să nu ne susţineţi (pentru prelungirea licenţei The Money Channel, n.r.)", a spus, la rândul său, Lavinia Şandru, referindu-se la faptul că, la următorul termen al procesului, ar putea fi aprobat acelaşi plan de reorganizare şi nu ar mai exista motive pentru neprelungirea licenţei.

În schimb, Monica Gubernat i-a răspuns: "Noi nu putem risca să ieşim în afara cadrului legal".

Astfel, pentru că au considerat că Realitatea Media SA nu îndeplineşte condiţiile necesare legale, membrii CNA au decis că nu pot prelungi licenţa The Money Channel. De altfel, niciunul dintre cei opt membri ai Consiliului prezenţi la şedinţa de joi nu a votat "pentru" prelungirea licenţei The Money Channel. La şedinţa CNA nu participă preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, şi doi membri ai Consiliului, Florin Gabrea şi Gabriel Tufeanu.

Pe de altă parte, avocatul Andrei Ţâru a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că nu consideră îndreptăţită decizia luată de CNA.

Întrebat dacă Realitatea Media va contesta decizia luată joi de CNA în privinţa The Money Channel, Andrei Ţâru a răspuns: "Nu ştiu la momentul de faţă".

Agenţia MEDIAFAX a relatat încă din 11 aprilie că televiziunea The Money Channel şi-a întrerupt emisia din motive tehnice, în condiţiile în care licenţa audiovizuală a acestui post va expira pe 25 aprilie.

Şi în prezent, pe canalul 105 din grila digitală din Bucureşti a RCS&RDS pe care emitea The Money Channel, în locul programului obişnuit, este afişat textul "revizie tehnică", alături de sigla televiziunii.

Televiziunea The Money Channel deţine o licenţă audiovizuală de satelit, care a fost autorizată de CNA pe 25 aprilie 2006, potrivit site-ului Consiliului.

Licenţa audiovizuală a The Money Channel este deţinută de societatea Realitatea Media SA, care deţine şi licenţa televiziunii de ştiri Realitatea TV.

Aflată în insolvenţă din septembrie 2011, societatea Realitatea Media SA are următorii acţionari: Strategies Research Investments SRL - 86,513817357%, PSV Company SA - 7,555789039%, Sindicatul Naţional "Petrom-Energie" - 5,423391979%, Global Video Media SRL - 0,507001207%, Gheorghe Cristian Toroipan, Eugen Gheorghe Luha şi Florin Bercea - cu câte 0,000000139%, potrivit CNA.

Asociaţii Strategies Research Investments SRL sunt Cozmin Guşă - 50% şi Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce, în noiembrie 2014, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro) - 50%.

Totodată, societatea Geopol International SRL, ai cărei asociaţi sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50%, iar Maricel Păcuraru - 50%) şi Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% -, deţine o licenţă pentru televiziunea de ştiri Realitatea Plus.

În ultimii ani, televiziunea The Money Channel a funcţionat în baza unui parteneriat pe care Realitatea Media SA l-a avut cu omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România.

Pe 30 aprilie 2013, odată cu structura de programe a The Money Channel, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat şi funcţionarea televiziunii din noile sale studiouri din Bucureşti. Imobilul în care au fost amenajate noile studiouri ale The Money Channel este deţinut de omul de afaceri Mohammad Murad, cel care finanţa televiziunea în noua formulă, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din Realitatea Media.

Pe de altă parte, la începutul anului 2014, Mohammad Murad a încercat, fără succes, să obţină o licenţă de la CNA pentru a-şi lansa propria televiziune de business şi lifestyle, cu denumirea TV Life.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici