The Washington Post va fi vândut fondatorului Amazon, pentru 250 milioane de dolari

Publicaţia americană The Washington Post va fi vândută lui Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al retailerului online Amazon, pentru o sumă de 250 de milioane de dolari.

325 afișări
Imaginea articolului The Washington Post va fi vândut fondatorului Amazon, pentru 250 milioane de dolari

The Washington Post va fi vândut fondatorului Amazon, pentru 250 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii The Washington Post Company au anunţat luni că au ajuns la o înţelegere cu Jeff Bezos pentru a-i vinde principalul titlu din portofoliul companiei care este controlată de mai multe generaţii de către familia Graham, informează washingtonpost.com.

Jeff Bezos, ale cărui investiţii l-au transformat într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, va plăti 250 de milioane de dolari cash pentru cotidianul The Washington Post şi pentru publicaţiile afiliate acestuia.

Grupul Amazon nu va avea niciun rol în această tranzacţie. Jeff Bezos va cumpăra în nume personal publicaţia The Washington Post şi va deveni unicul proprietar al acestui cotidian în momentul în care tranzacţia va fi finalizată, lucru estimat să se întâmple în aproximativ 60 de zile.

The Post Co. va primi o nouă denumire, care nu a fost încă stabilită şi va continua să fie tranzacţionată la bursă, însă fără a mai include în portofoliul său cotidianul.

Donald E. Graham, preşedintele şi directorul executiv al The Post Co., şi publisherul cotidianului, Katharine Weymouth, nepoata lui Graham, au anunţat vânzarea publicaţiei luni, în cadrul unei întâlniri cu angajaţii la sediul central al companiei din Washington.

Totodată, Donald E. Graham a declarat luni, într-un interviu, că fiecare membru al familiei sale a avut o reacţie de şoc chiar şi la ideea unei eventuale vânzări a The Washington Post. "Însă, când a apărut ideea unei tranzacţii cu Jeff Bezos, mi s-a schimbat percepţia", a spus Graham.

"The Washington Post ar fi putut supravieţui în această formulă, ca principal titlu al companiei, şi ar fi putut să devină profitabil într-un viitor previzibil. Dar noi am vrut să facem mai mult decât să îi asigurăm supravieţuirea. Nu spun că această tranzacţie garantează succesul publicaţiei, dar oferă o şansă mai mare pentru succesul acesteia", a mai spus Graham.

Jeff Bezos, în vârstă de 49 de ani, va prelua în nume personal The Washington Post, fapt care presupune că nu va trebui să raporteze către acţionari, în fiecare trimestru, veniturile publicaţiei. Astfel, el nu va fi supus presiunii de a răspunde solicitărilor acţionarilor cu privire la necesitatea creşterii din ce în ce mai mari a profitului publicaţiei, aşa cum se întâmplă cu compania Washington Post Co., care este listată la bursă. Prin urmare, Bezos va putea să experimenteze cu privire la această publicaţie, fără a simţi presiunea recuperării imediate a investiţiilor.

Veniturile operaţionale ale diviziei de publishing a The Washington Post Co., în care The Washington Post este cel mai important titlu, au scăzut cu 44% în ultimii şase ani. Cu toate că The Washington Post este una dintre cele mai populare surse de ştiri online, tirajul în print al publicaţiei s-a diminuat cu 7% în prima jumătate a acestui an.

Primele întâlniri între Graham şi Bezos, în vederea vânzării The Washington Post, au avut loc în martie-aprilie, însă nu au dus la niciun rezultat la momentul respectiv. La mijlocul lunii iulie, Bezos l-a contactat pe Graham şi i-a spus că vrea să preia conducerea publicaţiei, potrivit relatărilor celui din urmă.

La rândul său, Jeff Bezos a declarat într-un interviu că The Washington Post este "o instituţie importantă" şi şi-a exprimat optimismul cu privire la viitorul acestei publicaţii. De asemenea, Bezos a spus că publishingul este pentru el un "teren neexplorat", care va implica "experimente".

Bezos a mai spus că vor fi schimbări la The Washington Post, însă oamenii trebuie să ştie că valoarea publicaţiei nu are nevoie de schimbări. "Datoria ziarului este faţă de cititori, nu faţă de proprietari", a mai spus Bezos.

Pe de altă parte, în ciuda sfârşitului controlului exercitat de familia Graham, timp de 80 de ani, asupra The Washington Post, Graham şi Bezos au anunţat că managementul şi operaţiunile publicaţiei vor continua să se desfăşoare la fel ca până în prezent, fără a fi influenţate de această tranzacţie.

Katharine Weymouth va rămâne publisherul şi directorul executiv al publicaţiei, în timp ce Martin Baron va fi editorul executiv al cotidianului. Totodată, nu sunt prevăzute disponibilizări în rândul celor 2.000 de angajaţi ai companiei, ca urmare a acestei tranzacţii, au mai anunţat Bezos şi Graham.

The Washington Post este una dintre cele mai influente publicaţii americane de zeci de ani, perioadă în care a avut o influenţă puternică asupra vieţii politice din SUA.

Publicaţia americană The Washington Post, care s-a confruntat în ultimii ani cu o scădere a veniturilor, a anunţat, în luna martie, că va introduce plata pentru o parte a conţinuturilor sale online, la mijlocul acestui an, anumite detalii ale acestui demers nefiind încă finalizate, după cum anunţa la momentul respectiv AFP.

Potrivit sursei citate, în luna februarie, cotidianul a anunţat că tirajul zilnic a scăzut cu 8,6% în 2012, atingând o medie de 471.800 de exemplare, în timp ce tirajul duminical s-a diminuat cu 6,2%, la 687.200 de exemplare.

Veniturile publicaţiei au scăzut cu 7% anul trecut, la 581,7 milioane de dolari, faţă de 622,5 milioane de dolari în 2011.

Încasările din publicitate au scăzut cu 14%, la 228,2 milioane de dolari, faţă de 264,5 milioane în 2011.

The Washington Post Company este o companie de media americană care deţine, printre altele, şi publicaţiile The Herald - Everett, Express, El Tiempo Latino, The Gazette, dar şi Greater Washington Publishing şi Washington Post Writers Group. Compania a deţinut şi revista Newsweek, pe care a vândut-o în 2010, după ani în care aceasta a înregistrat pierderi financiare.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com şi omul care controlează în prezent cel mai mare retailer online din lume, are o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici