Thierry Frémaux şi o proiecţie specială Lumière, la Les Films de Cannes à Bucarest

Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes şi unul dintre cei mai influenţi oameni din industria cinematografiei, revine la Les Films de Cannes à Bucarest, pe 29 octombrie, pentru a comenta mai multe pelicule restaurate ale fraţilor Lumière.

158 afișări
Imaginea articolului Thierry Frémaux şi o proiecţie specială Lumière, la Les Films de Cannes à Bucarest

Thierry Frémaux şi o proiecţie specială Lumière, la Les Films de Cannes à Bucarest

Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraţilor Auguste şi Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate însoţite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, la CinemaPRO, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Directorul Institutului Lumière din Lyon şi principalul susţinător al festivalului de la Bucureşti, lansat în 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Frémaux, responsabil pentru selecţia de filme din cadrul Festivalului de la Cannes, a fost prezent la prima ediţie a evenimentului românesc şi a revenit de-a lungul anilor în Capitală, ca invitat.

În 1895, fraţii Lumière nu au inventat doar cinematograful, ci şi efectele speciale, remake-urile şi arta de a filma. Proiecţia specială "Lumière!" sărbătoreşte moştenirea culturală lăsată de cei doi inventatori, oferind în paralel un portret al Franţei de la începutul secolului al XX-lea. Toate filmele au fost turnate între 1895 şi 1905. Printre ele, se află "La Sortie de l'Usine Lumière a Lyon", "La Peche aux poisons rouges", "Le Jardinier", "La Mer".

Pe 28 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu, Thierry Frémaux va face o introducere pentru filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, premiat cu Un Certain Talent la Cannes 2015, în secţiunea Un Certain Regard. Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din documentarul realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiaşi protagonişti, pe aceeaşi temă, înainte de ficţionalizarea subiectului, iar intrarea este liberă.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, de la ora 17.45, la Cinema Studio, cu proiecţia lungmetrajului "Un etaj mai jos", de Radu Muntean. Intrarea este liberă, iar, la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Deschiderea de gală are loc la ora 20.15, la Cinema Studio, unde va rula filmul care a deschis şi Festivalul de la Cannes 2015, "La Tête haute", în prezenţa regizoarei Emmanuelle Bercot. Printre invitaţii aşteptaţi la eveniment se numără ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, şi principele Radu.

În prima săptămână de la punerea lor în vânzare pe Eventbook.ro şi la casieriile cinematografelor Studio, CinemaPRO şi Elvira Popescu, au fost cumpărate peste 4.500 de bilete în avans, unele proiecţii din weekend fiind deja sold out: "Love", la Cinema Studio, în prezenţa lui Gaspar Noé, "The Lobster", filmul suprarealist al lui Yorgos Lanthimos, "Dheepan", premiat cu Palme d'Or, la care va lua parte regizorul Jacques Audiard. Acesta va susţine un masterclass luni, de la ora 11.00, la Sala de Cinema a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest este controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé. El îşi va prezenta, sâmbătă, cel mai recent film, melodrama sexuală 3D "Love", proiectată în afara competiţiei la Cannes şi interzisă minorilor.

Filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, la Cinema Studio şi CinemaPRO: "Taxi", premiat cu Ursul de Aur la Berlin, "From Afar", recompensat cu Leul de Aur la Veneţia, şi "Dheepan", câştigătorul Palme d'Or la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici