Time Warner vrea să-şi vândă divizia de publishing, Time Inc.

Grupul de media american Time Warner a decis să-şi vândă divizia de publishing, Time Inc., care editează publicaţii precum Time, Fortune şi People, şi să se concentreze asupra activităţilor din cinema şi televiziune.

56 afișări
Imaginea articolului Time Warner vrea să-şi vândă divizia de publishing, Time Inc.

Time Warner vrea să-şi vândă divizia de publishing, Time Inc. (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul de administraţie a autorizat conducerea să înceapă procedurile pentru separarea completă, legală şi structurală a Time Inc. de Time Warner", a anunţat grupul de media american într-un comunicat.

Operaţiunea ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului, Time Inc. urmând să devină o "companie independentă listată" la Bursă, se mai precizează în comunicat. Totodată, se va produce o schimbare la nivelul conducerii Time Inc., urmând să plece directorul general, Laura Lang.

Time Inc. editează 21 de titluri, printre care Time, Fortune, Sports Illustrated şi People, considerată cea mai profitabilă revistă din lume.

Lunar, aproape jumătate dintre adulţii din SUA citesc cel puţin una dintre aceste publicaţii, iar lor li se adaugă "milioane de cititori din lume", a subliniat Time Warner.

Jeff Bewkes, CEO al Time Warner, a dat asigurări, fără a oferi alte detalii, că decizia a fost luată în urma "unei analize aprofundate a opţiunilor posibile".

La jumătatea lunii februarie, Wall Street Journal informa, citând surse apropiate companiei de media, că aceasta era în discuţii pentru vânzarea majorităţii revistelor sale, dorind să păstreze doar Time, Fortune şi Sports Illustrated. Wall Street Journal scria tot atunci că există un "cumpărător serios" - grupul american Meredith, care editează deja mai multe titluri dedicate femeilor şi familiei.

În comunicatul emis miercuri de Time Warner, Bewkes informează că a abordat un alt publisher de reviste american, pentru a ceda divizia Time Inc., fără a oferi detalii.

Grupul Meredith a precizat la rândul său că Time Warner i-a propus să-şi unească titlurile cu o parte din cele editate de Time Inc. şi să formeze o nouă societate care ar urma să fie listată la Bursă.

Însă Time Warner a decis în cele din urmă să se separe total de Time Inc.

Time Inc. nu a fost scutit de criza presei scrise, nereuşind să se adapteze concurenţei crescânde reprezentate de publicaţiile online. La sfârşitul lui ianuarie a anunţat că doreşte să elimine 6% din personal, adică 480 de angajaţi.

Bewkes spune că această decizie va permite Time Warner să se concentreze asupra posturilor de televiziune pe care le deţine şi asupra producţiei de film şi programe TV.

Time Warner şi-a redus deja activităţile în ultimii ani, separându-se de operatorul de cablu Time Warner Cable şi de grupul de internet AOL în 2009.

Separarea de Time Inc. va permite grupului de media să-şi concentreze activitatea în studiourile Warner Bros şi posturi TV precum CNN şi HBO.

Nu numai Time Warner a decis să-şi scindeze operaţiunile, ci şi News Corp. Astfel, grupul media News Corporation, deţinut de magnatul americano-australian Rupert Murdoch, trebuie să finalizeze până la sfârşitul lunii iunie proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activităţile de divertisment. Divizia de cinema şi televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News - va fi separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp. Din grupul media News Corp. fac parte publicaţii precum Wall Street Journal, The Times of London, The Australian, New York Post, Herald Sun, precum şi editura HarperCollins. Conform experţilor, divizia editorială va fi mult mai mică decât cea de entertainment.

Familia Murdoch va păstra în continuare controlul efectiv asupra ambelor divizii rezultate în urma scindării.

Scindarea trustului într-o divizie editorială şi una de divertisment a fost aprobată pe 28 iunie 2012 de consiliul de administraţie al grupului News Corporation. Conform analiştilor de la Wall Street Journal şi Reuters, manevra are rolul de a proteja activităţile de televiziune şi producţie de filme, mai profitabile, de cele editoriale, mai ales pe fondul scandalului interceptărilor telefonice, care a afectat numeroase publicaţii britanice aparţinând acestui grup media. În contextul scindării, grupul News International şi-a schimbat numele în NI Group Limited.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici