Timpul n-a mai avut răbdare. 40 de ani de la moartea lui Marin Preda

  • Marin Preda a murit pe 16 mai, la vârsta de 57 de ani, în condiţii misterioase
  • Ultimele sale romane conţineau subiecte incomode
  • Ecranizarea volumului 2 din Morometii poate fi văzută şi în platforma TIFF Unlimited
935 afișări
Imaginea articolului Timpul n-a mai avut răbdare. 40 de ani de la moartea lui Marin Preda

Timpul n-a mai avut răbdare. 40 de ani de la moartea lui Marin Preda

Marin Preda a fost găsit mort, în dimineaţa zilei de 16 mai 1980, în camera sa de la Mogoşoaia. În jurul morţii sale planează şi azi multe semne de întrebare.
 
Ultimele romane ale scriitorului, "Delirul" şi "Cel mai iubit dintre pămînteni", conţineau subiecte incomode pentru regimul acelor timpuri. 
 
"Delirul" a ajuns într-un timp foarte scurt la un tiraj record de 100.000 de exemplare. Din păcate, la foarte scurt timp avea să fie cenzuat din motive politice. Iar despre "Cel mai iubit dintre pămînteni", apărut cu două luni înainte de moartea sa, se spune că i-ar fi fost fatal.
 
Creatorul "Moromeţilor", romanul de referinţă al literaturii noastre, a trăit în sărăcie, a scris şi a iubit mult. A fost căsătorit de trei ori şi a avut doi copii, Nicolae şi Alexandru. Cel din nurmă deţine un blog cu recenzii de seriale tv.
 
Şi poate că pasiunea fiului pentru filme nu e chiar întâmplătoare. Multe dintre romanele scriitorului au fost transpuse şi cinematografic. Ultimul dintre ele, Morometii 2, produs în 2018, poate fi urmărit începând de vineri, şi pe platforma TIFF Unlimited.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici