Ţinutul Buzăului a devenit Geoparc Internaţional UNESCO

Ţinutul Buzăului a obţinut miercuri validarea oficială ca Geoparc Internaţional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă globală.

541 afișări
Imaginea articolului Ţinutul Buzăului a devenit Geoparc Internaţional UNESCO

Ţinutul Buzăului a devenit Geoparc Internaţional UNESCO

Membrii Biroului Executiv al UNESCO, reuniţi la Paris, au votat pentru includerea „Ţinutului Buzăului” pe lista geoparcurilor internaţionale, fapt ce va oferi numeroase oportunităţi pentru dezvoltarea regiunii.

„Ţinutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internaţional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru judeţul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei şi pentru întreaga Românie. Ţinutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri şi munţi, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafaţă de peste 1000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor”, au anunţat reprezentanţii echipei care a făcut demersurile necesare pentru .

Dosarul a fost întocmit şi depus în noiembrie 2020, la UNESCO, de către Asociaţia „Ţinutul Buzăului”. În luna septembrie a anului trecut, Ţinutul Buzăului a fost vizitat de doi experţi UNESCO, care au verificat dacă zona are elementele necesare pentru a deveni geoparc.

Statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător. Beneficiile sunt promovarea internaţională, impulsionarea turismului şi atragerea de investiţii.

Ţinutul Buzăului devine al doilea geoparc din România inclus în Reţeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Ţara Haţegului. Lista globală este compusă din 177 de zone geografice din 46 de ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici