Tony Gatlif, marele câştigător la Festival des Films du Monde din Montréal

Filmul "Korkoro" (Libertate) al regizorului francez Tony Gatlif, care tratează opresiunea populaţiei rome, a triumfat, luni, la Festival des Films du Monde din Montréal (FFM), câştigând principalul trofeu, Le Grand Prix des Amériques, premiul publicului şi premiul de popularitate.

25 afișări
Imaginea articolului Tony Gatlif, marele câştigător la Festival des Films du Monde din Montréal

Tony Gatlif, marele câştigător la Festival des Films du Monde din Montréal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tony Gatlif, marele câştigător la Festival des Films du Monde din Montréal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Se întâmplă uneori ca cinematograful să devină "avocatul celor oprimaţi şi să vorbească în numele celor care nu pot să vorbească", potrivit regizorului francez, de origine romă după mamă şi kabilă după tată.

"Romii sunt dispreţuiţi, mai ales în Europa", a continuat Tony Gatlif, care consideră că succesul filmului său reprezintă "o lumânare, o mică lumină adusă într-o perioadă neagră din istoria Franţei şi a Europei".

Filmul "Korkoro", ale cărui vedete sunt actriţa canadiană Marie Josée Croze şi actorul-francez Marc Lavoine, a primit şi o menţiune specială din partea juriului Premiului ecumenic al FFM.

Juriul oficial al festivalului, prezidat de regizorul iranianm Jafar Panahi, a recompensat cu Marele premiu special al juriului filmului chinezului Wang Quan'an "La Tisseuse", laureat şi cu Premiul criticii internaţionale Fipresci.

Premiul pentru regie a revenit japonezului Kichitaro Neghisi pentru "La Femme de Villon".

Premiul pentru scenariu a revenit peliculei franceze "Je suis heureux que ma mère soit vivante", semnat de Claude şi Nathan Miller, al cărui scenariu a fost scris de Alan Le Henry.

Actriţa elveţiană Marie Leuenberger a primit premiul pentru interpretare feminină graţie prestaţiei sale din "Marie-nous" de Micha Lewinsky.

Premiul pentru interpretare masculină a revenit actorului danez Cyron Melville, pentru rolul din "Love and rage", de Morten Giese.

Regizoarea franceză Sophie Laloy a primit trofelul Zénith d'Or, acordat celui mai bun film de debut, pentru pelicula "Je te mangerai".

În total, 457 de filme din 78 de ţări au fost prezentate la cea de-a 32-a ediţie a FFM, desfăşurată în 27 august - 7 septembrie, considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de film independent din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici