"Top Gun" şi "L.A. Confidential", printre peliculele incluse în Arhiva de film americană - VIDEO

Lungmetrajele "Top Gun", "L.A. Confidential", "Ghostbusters" şi "The Shawshank Redemption" se numără printre cele 25 de pelicule selecţionate de Biblioteca Congresului american pentru a fi incluse în Arhiva naţională de filme (National Film Registry/ NFR), informează variety.com.

184 afișări
Imaginea articolului "Top Gun" şi "L.A. Confidential", printre peliculele incluse în Arhiva de film americană - VIDEO

"Top Gun" şi "L.A. Confidential", printre peliculele incluse în Arhiva de film americană - VIDEO

În fiecare an, Biblioteca Congresului american include 25 de filme în colecţia sa permanentă, cu scopul de a le conserva pentru generaţiile viitoare. Selecţia din 2015 este una în mod tipic eclectică şi care variază de la filme mute la filme cu succes de casă în anii 1980 şi până la pelicule educaţionale, precum "The Story of Menstruation", produsă de studiourile Disney în 1946.

Printre cele 25 de filme incluse în acest an se mai află o versiune din 1931 în limba spaniolă a filmului "Dracula", dar şi "Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze" (1894), unul dintre primele filme din istorie şi, totodată, cea mai veche copie a unui lungmetraj asupra căruia există drepturi de autor.

Graţie listei din 2015, numărul filmelor incluse în National Film Registry a ajuns la 675.

Arhiva de film americană, înfiinţată de Biblioteca Congresului (Library of Congress) în 1989, în urma adoptării unei legi prin care se asigură conservarea operelor cinematografice considerate importante din punct de vedere "cultural, istoric sau estetic", include deja numeroase pelicule clasice de la începuturile Hollywood-ului, documentare şi filme experimentale, dar şi capodopere cinematografice, precum "Casablanca", "Cetăţeanul Kane" şi "Naşul".

Cele 25 de filme incluse în National Film Registry în fiecare an trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani. Ele sunt selectate din sutele de titluri propuse de către public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici