Toţi tinerii din UE vor avea acces gratuit la muzeele şi monumentele franceze

Gratuitatea accesului la muzee şi monumente franceze pentru europenii cu vârste sub 26 de ani a fost extinsă la toţi tinerii rezidenţi în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, indiferent de naţionalitatea lor, a anunţat ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, citat de lemonde.fr.

855 afișări
Imaginea articolului Toţi tinerii din UE vor avea acces gratuit la muzeele şi monumentele franceze

Toţi tinerii din UE vor avea acces gratuit la muzeele şi monumentele franceze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, a decis să extindă "această măsură de democratizare culturală (accesul gratuit la muzee şi monumente naţionale, n.r.), conform valorilor Republicii Franceze", se arată într-un comunicat al ministerului dat publicităţii.

Măsura legislativă, intrată în vigoare de la 4 aprilie pentru tinerii sub 26 de ani, cetăţeni ai uneia dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, are ca scop facilitarea accesului tinerilor în instituţiile culturale, mai ales a celor cu o situaţie financiară precară.

Potrivit comunicatului ministerului francez, în patru luni, această iniţiativă "şi-a dovedit eficacitatea, dat fiind că instituţiile culturale vizate au primit cu 15% mai mulţi vizitatori tineri, cu vârste între 18 şi 25 de ani".

Mitterrand a cerut "tuturor muzeelor şi monumentelor naţionale să îşi extindă gratuitatea pentru toţi tinerii, indiferent de naţionalitatea lor, care sunt rezidenţi pe termen lung ai unei ţări membre a Uniunii Europene". "Această decizie ar avantaja mai ales tinerii care provin din alte ţări decât cele europene, dar studiază în una dintre ţările membre UE", se mai arată în comunicat.

Totuşi, această măsură care vizează gratuitate la muzee şi alte insituţii culturale pentru tinerii europeni a provocat nemulţumiri din partea asociaţiei SOS-Racisme, care caracteriza iniţiativa ca fiind discriminatorie. În urma acestor acuzaţii, fostul ministru francez al Culturii, Christine Albanel, a cerut efectuarea unui studiu despre posibilitatea de a extinde măsura şi pentru alţi tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici