Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Editura CUANTIC a continuat, în ultimele luni, demersurile pentru a publica şi promova autori români de top!

374 afișări
Imaginea articolului Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Astfel, Ovidiu PECICAN va publica, în 2023, la Editura CUANTIC, două lucrări. Prima carte se numeşte ROMÂNIA – Stat şi Cultură (1866 – 2018) şi reprezintă o interpretare sintetică a istoriei româneşti de la apariţia statului român până astăzi, insistând asupra curentelor de gândire şi a celor artistice manifestate în acest interval de timp.

Prin scrierea cărţii, autorul a fost interesat, aşa cum afirmă în prefaţa cărţii de dinamica de factură culturală din interiorul noului stat, inclusiv prin recursul abundent la opiniile unora dintre principalii protagonişti şi observatori ai evoluţiei României ca stat.

A doua carte – în 2 volume – este Istoria românilor de la origini.

Atunci când primul volum a fost finalizat, criticul şi eseistul literar Petru Poantă se referea la „caracterul oarecum recapitulativ al cărţii, cu încercarea de a răspunde la câteva întrebări: «Cine sunt românii? De unde vin ei? Ce fel de limbă este româna?

Ce valori are la bază civilizaţia românească? Prin ce încercări a trecut poporul român?». Dar, cu toate că această ţintă ar putea părea modestă, nu avem de-a face cu o carte de popularizare, respectiv cu o compilaţie adresată unui public nespecializat. E, dimpotrivă, o lucrare serioasă, cu multe idei originale şi în care se observă numaidecât dubla formaţie a lui Ovidiu Pecican, de istoric şi de literat”.

Ovidiu PECICAN este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „BabeşBolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Din 2020, a înfiinţat la Cluj revista culturală independentă Avalon.

Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice, a publicat mai multe lucrări de europenistică şi a îngrijit ediţii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin, Robert de Clari, Simion Dascălul, George Coşbuc.

Un alt autor de prestigiu – Stelian TĂNASE – publică o nouă carte la Editura CUANTIC. După cartea Istoria căderii regimurilor comuniste, bine primită de public, urmează o altă carte din zona istorico-politică: Cioran şi Securitatea.


Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, reali zator de televiziune şi analist
politic român. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde a obţinut, în 1996, titlul de doctor în sociologie. A fost profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. A fost primul preşedinte al Grupului pentru Dialog Social şi redactor-şef, în 1990, al Revistei 22. Între anii 2014–2015, a fost preşedinte-director general al TVR. Opera lui acoperă trei zone importante: ficţiunea (romane), non-ficţiunea (ştiinţă politică, istorie, cercetarea arhivelor) şi memorialistică. 

Potrivit lui Stelian Tănase, personalitatea lui Emil Cioran este încă puţin cunoscută. El s-a dorit descifrat exclusiv pe seama cărţilor sale apărute după război. Cioran a practicat, cu metodă, din anii ’40, o discreţie vecină cu
secretomania. Nu a dorit cu nici un chip ca trecutul său intelectual şi politic să fie deconspirat. Documentele prezentate în paginile cărţii sunt o mică parte a fondurilor existente în arhivele CNSAS şi SRI. Acestea îi dezvăluie cititorului aspecte
ignorate din profilul „personajului” contradictoriu care a fost Emil Cioran şi fundalul istoric pe care el a evoluat.

Constantin Cubleşan s-a născut la Cluj, în 1939, tatăl său fiind învăţător. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii „Victor Babeş” din Cluj. În 1982, a obţinut titlul de doctor în filologie. A lucrat ca reporter şi redactor la Radio Cluj şi ca redactor la secţia de artă şi de critică literară a revistei Tribuna. A fost redactor-şef al Editurii Dacia. A îndeplinit apoi funcţiile de director al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi redactor-şef adjunct al revistei Steaua (1988-1999). După 1990, a predat, ca profesor asociat, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. 

Din 1964, este membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat povestiri şi romane SF, volume de versuri, piese de teatru, cărţi pentru copii. Totodată, s-a remarcat ca eseist, critic şi istoric literar. Şi-a dedicat mai mult de două decenii studierii operei
eminesciene, publicând volume de comentarii critice.

Reputatul prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar, Constantin CUBLEŞANpublică, în premieră absolută, la Editura Cuantic cartea Leonida Neamţu şi Universul Fantezist al Aventurii.

Lucrarea are un caracter biografic şi cuprinde atât repere biografice, cât şi rezumate condensate ale operelor lui Leonida Neamţu, cărora Constantin Cubleşan le conferă nume ce surprind esenţa acestor cărţi. Exemplificăm aici cu selecţii din cuprins:
• ÎN CĂUTAREA UNUI IDEAL (titlul original al cărţii este Frumuseţea pietrei nevăzute)
• DESPRE DRAGOSTE ŞI SINGURĂTATE (Ştii, Lavinia, caracatiţele…)
• REŢETA ROMANULUI ABSURD (Strania poveste a Marelui Joc)

Leonida Neamţu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de romane poliţiste, de aventuri, ştiinţifico-fantastice, fanteziste) din perioada anilor '60-'80. Opera sa, de aproape 40 de volume, este prea puţin citită şi apreciată de către cititorii de azi.

Proza insolită a lui Leonida Neamţu a fost mult prea repede şi superficial etichetată drept literatură de aventuri, formulă prin care scrierile acestuia au fost oarecum marginalizate, tratate ca producţie minoră, de divertisment. Critica literară din epocă a discutat arareori sau aproape deloc cărţile acestuia, întrucât ele nu răspundeau, în mod expres, dezideratelor ideologice ale momentului. Poate tocmai de aceea, cărţile lui Leonida s-au bucurat de o imensă popularitate.

în rândul cititorilor de toate vârstele, care aflau, în paginile fanteziste ale operei sale, o cale de evadare, prin lectură, din cenuşiul cotidian al existenţei.  

Odată cu apariţia acestei cărţi, Editura Cuantic le oferă ca bonus cititorilor săi romanul Strania Poveste a Marelui Joc, realizând, cu această ocazie, o carte inedită, cu 2 coperţi principale, ce include un roman, o biografie şi rezumate ale operei lui Leonida Neamţu! Colecţionarii de carte vor putea achiziţiona dintr-un tiraj limitat, o ediţie cartonată, semnată de Constantin Cubleşan şi de unul dintre marii fani ai romanului Strania Poveste a Marelui Joc – Crin Triandafil -Theodorescu!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici