Turneul Naţional Stradivarius 2010, între 4 şi 25 mai, în zece oraşe din ţară

Turneul Naţional Stradivarius, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail şi asociat unei campanii sociale, se va desfăşura între 4 şi 25 mai în acest an, în zece oraşe din ţară, potrivit organizatorilor, Asociaţia Accendo.

67 afișări
Imaginea articolului Turneul Naţional Stradivarius 2010, între 4 şi 25 mai, în zece oraşe din ţară

Violonistul Alexandru Tomescu (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Cei doi muzicieni vor susţine recitaluri în săli de concert din Bacău, Oneşti, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Bistriţa, Timişoara, Piteşti, Constanţa şi la Sala Radio din Bucureşti.

Prin acest turneu, ajuns la cea de-a treia ediţie, violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, şi pianistul Horia Mihail doresc să dea posibilitatea fiecărui român să asculte, măcar o dată, live, sunetul viorii câştigate prin concurs de Tomescu în 2007.

Ca şi la ediţiile precedente, Turneul Naţional Stradivarius 2010, organizat de Asociaţia Accendo în parteneriat cu Radio România, este asociat unei campanii sociale, în acest an fiind vorba despre strângerea de fonduri pentru ajutorarea celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din România. Campania de strângere de fonduri se desfăşoară cu sprijinul Radiodifuziunii şi Televiziunii Române, în regim de campanie de interes public, potrivit unei decizii a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Anul trecut, în campania asociată Turneului Naţional Stradivarius, dedicată strângerii de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România, s-au strâns peste 120.000 de euro, a declarat pentru MEDIAFAX Horia Mihail, preşedintele Asociaţiei Culturale Accendo. Sumele strânse în cadrul campaniei provin în principal din donaţii făcute telefonic, precum şi de la sponsori.

"Sunt convins că muzica îi face pe oameni mai buni, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele spectaculoase ale campaniei pentru nevăzători. Vă invit să vă alăturaţi demersului nostru cultural şi social, pentru a putea reda bucuria muzicii cât mai multor copii", spune Alexandu Tomescu.

"Avem în acest moment atât resursele, cât şi experienţa necesare pentru a face bine. Am decis împreună cu Alexandru să contribuim la eforturile de a ajuta aceşti copii defavorizaţi. (...) Avem un obiectiv destul de ambiţios: am vrea ca la sfârşitul campaniei să putem spune că am făcut bine multor mii de copii", spune şi Horia Mihail.

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi al Filarmonicii Piteşti, are 26 de premii la concursuri internaţionale, peste 1.000 de concerte susţinute în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori şi 12 CD-uri - o carte de vizită impresionantă pentru tânărul violonist a cărui tehnică impecabilă, sensibilitate şi maturitate muzicală au depăşit de mult graniţele Europei, ajungând până în Asia şi America. El este, totodată, câştigătorul concursului organizat de Ministerul Culturii pentru darea în folosinţă a viorii Stradivarius, în 2007.

Pianistul Horia Mihail a primit premiul întâi la toate concursurile de pian la care a participat. După o perioadă de trei ani în care a fost conferenţiar universitar la Boston University, s-a întors în România, unde este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi al Filarmonicilor din Braşov şi Piteşti. Horia Mihail a susţinut peste 1.000 de concerte şi recitaluri solo în 20 de ţări de pe trei continente.

Asociaţia Culturală Accendo a demarat în 2006 primul turneu de muzică clasică din România susţinut exclusiv din fonduri private şi bazat pe un concept nou: "muzica clasică este pentru toată lumea". Turneul, intitulat MusicON-LG, a fost reluat ulterior în alte trei ediţii. Un alt proiect al asociaţiei, Turneul Naţional Stradivarius, este un eveniment din seria celor cinci turnee anuale prin care organizatorii îşi propun să aducă celebra vioară pe cât mai multe scene de concert din România. Cei doi protagonişti ai acestui turneu sunt şi membri fondatori ai Asociaţiei Accendo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici