TVR a reziliat contractul cu Dragoş Pătraru pentru emisiunea „Starea Naţiei”: A încălcat în mod repetat clauzele contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii

Comitetul Director al SRTv a votat, pe 21 iunie, denunţarea unilaterală a contractului de cesiune încheiat în luna septembrie 2017 între SRTv şi Dragoş Pătraru, realizator şi prezentator al emisiunii "Starea Naţiei", precizează TVR într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

9532 afișări
Imaginea articolului TVR a reziliat contractul cu Dragoş Pătraru pentru emisiunea „Starea Naţiei”: A încălcat în mod repetat clauzele contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii

TVR a reziliat contractul cu Dragoş Pătraru pentru emisiunea „Starea Naţiei”.

"Decizia a avut la bază încălcarea, în mod repetat, de către domnul Dragoş Pătraru a clauzelor contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii publice şi prin fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTv", se arată în comunicatul TVR.

"Precizăm că dl. Dragoş Pătraru a fost notificat de SRTv, încă din luna aprilie a.c., cu privire la consecinţele încălcării repetate a prevederilor contractuale. Notificarea SRTv a rămas fără răspuns. Chiar şi în aceste condiţii, emisiunea «Starea Naţiei» a fost difuzată în continuare pe TVR 1, până la momentul denunţării contractului, respectiv în data de 26 iunie 2018", potrivit aceluiaşi comunicat.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, TVR, în calitate de producător al emisiunii "Starea Naţiei", a decis să denunţe unilateral contractul cu Dragoş Pătraru, motivând că unele afirmaţii ale acestuia făcute în spaţiul public, precum şi în cadrul emisiunii "Starea Naţiei" reprezintă o încălcare a clauzelor contractuale.

"Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) a decis denunţarea unilaterală a Contractului de cesiune nr. A1063/27.09.2017, astfel cum acesta a fost modificat şi completat prin Actele adiţionale nr. 1/16 ianuarie 2018 şi nr. 21 martie 2018", se arată în document.

Printre afirmaţiile făcute de Pătraru, date ca exemplu în acest document, este şi următoarea: "Date fiind componenţa noului CA, din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, comportamentul noului PDG, Doina Gradea, faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privinţa mai multor producţii, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni, noi, cei de la «Starea naţiei», NU vom mai accepta să producem această emisiune aici, dupa încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba. Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar spre deosebire de conducerea asta numită politic, noi am venit cu bani de acasă la TVR, am investit aici aproape 50.000 de euro, împreună cu prieteni şi fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică, facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public şi nu mai putem gira, prin prezenţa noastră aici, o echipa de conducere care nu dă doi bani pe interesul public".

"În perioada următoare, veţi afla, atenţie, nu de aici, de pe post, TVR şi oamenii senzaţionali de aici, faţă de care am greşit acum un an, asimilându-i tot cu o conducere politică, nu merita aşa ceva rezultatele unei anchete de presă făcută timp de mai bine de 6 luni, din interiorul unei instituţii. Cu probe, mărturii, acte, tot ce trebuie. De acest timp am avut nevoie ca să adunăm probe. Ancheta vizează subordonarea politica a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ şi cu rea-credinţă a banului public şi altele", a mai spus Pătraru, potrivit documentului citat.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a declarat, la o audiere în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor care a avut loc pe 8 mai, că, de mai multe luni, este ameninţată de jurnalistul Dragoş Pătraru. "De luni de zile am fost ameninţată şi, de ce nu, m-am simţit şantajată, de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea şi în condiţiile impuse de dumnealui în sensul prelungirii contractelor pe care le are în SRTv. De fiecare dată când acestea se apropiau de termenul final", a spus, la momentul respectiv, Doina Gradea.

Directorul general al SRTv a mai declarat că s-a simţit lezată de faptul că a fost înregistrată.

"Simt că mi-a fost violată viaţa privată. Toată viaţa mea în mass-media am lucrat în echipă, însă mintea mea nu a fost niciodată setată că aş putea fi înregistrată în discuţii private şi şantajată de colegi. Am fost înregistrată în discuţii private, mă simt lezată, crucificată. În şapte luni de când am fost numită director general interimar şi apoi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SRTv, am fost permanent criticată faţă de anumiţi oameni din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume. Am fost jignită continuu, profesional de aceşti oameni, de aceeaşi oameni, lăsând loc unor comentarii care s-au constituit în jigniri personale", a mai spus Doina Gradea.

La rândul său, pe 14 mai, jurnalistul Dragoş Pătraru a spus într-o audiere în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor că înregistrările prezentate în spaţiul public cu directorul general SRTv, Doina Gradea, nu erau unele private, ci realizate în timpul orelor de lucru.

Dragoş Pătraru realizează "Starea Naţiei" de cinci ani, în primii doi ani, emisiunea fiind difuzată la România TV. "Starea Naţiei" a revenit la TVR în septembrie 2017, după ce Pătraru încheiase colaborarea cu SRTv în iunie 2016, mutându-se la Digi 24. Deşi iniţial a încheiat un contract pe trei ani cu Digi 24, emisiunea a fost difuzată pe postul de ştiri doar un an, Pătraru având un conflict public cu redactorul-şef, Cosmin Prelipceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici