Video Ultimele brăţări dacice recuperate, prezentate la MNIR

Trei brăţări dacice din aur - două recuperate din Elveţia şi una din SUA - au fost aduse de autorităţi de la Frankfurt şi prezentate în premieră, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

1 afișare

Brăţările au fost aduse la MNIR cu o cursă de la Frankfurt, de o delegaţie română mixtă. MCC a alocat o sumă de circa 561.000 lei din bugetul propriu pentru răscumpărarea obiectelor de la doi colecţionari particulari, unul din SUA şi altul din Elveţia. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari.

Brăţările sunt din aur masiv, având greutăţi diferite, de 1,2 kg, 1,1 kg şi 0,6 kg. Acestea au fost aduse la MNIR cu un transport special, format din două maşini şi mai mulţi reprezentanţi ai Poliţiei. Brăţările, transportate într-o cutie sigilată, au fost prezentate pentru prima dată publicului, în cadrul unei manifestări la care au participat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu, directorul Direcţiei patrimoniu cultural naţional din MCC, Mircea Angelescu, directorul MNIR, Crişan Muşeţeanu, şi mai mulţi reprezentanţi ai Poliţiei.

"Le mulţumesc celor care au lucrat pas cu pas la reconstituirea acestui tezaur al strămoşilor noştri daci. E una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultima sută de ani", a declarat Crişan Muşeţeanu, directorul MNIR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici