"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, proiectat cu sala plină la Festivalul de la Toronto - VIDEO

Radu Muntean a participat, sâmbătă seară, la proiecţia filmului său "Un etaj mai jos" în cadrul Festivalului de la Toronto (10 - 20 septembrie), regizorul declarând pentru MEDIAFAX că vizionarea a avut loc cu sala plină, iar pelicula s-a bucurat de cronici pozitive.

307 afișări
Imaginea articolului "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, proiectat cu sala plină la Festivalul de la Toronto - VIDEO

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, proiectat cu sala plină la Festivalul de la Toronto

"Filmul a avut prima proiecţie, ieri, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern şi dichisit multiplex de arthouse pe care l-am văzut. Am înţeles de la distribuitorul canadian că tot aici va rula filmul, când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar, după proiecţie, aproape toată sala a rămas la discuţia despre film", a declarat Radu Muntean pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte experienţa canadiană în sine, Muntean mărturiseşte că acolo oamenii sunt extrem de dezinhibaţi. "Este prima dată când mă aflu la Toronto, dar, din câte înţeleg de la cei care au mai fost, festivalul se extinde în fiecare an. De doi ani, şi-au făcut un fel de croazetă, au închis o parte din King Street, una dintre străzile lor principale, făcând traficul încă şi mai imposibil", a mai spus Radu Muntean.

"În acest thriller executat excepţional de Radu Muntean, un familist care asistă la preludiul unei crime se hotărăşte să tacă şi să-şi vadă de treabă, până când posibilul criminal apare la uşa sa", notează criticul şi directorul de program al festivalului, Jesse Wente, pe site-ul oficial al evenimentului.

Acesta subliniază faptul că filmul lui Muntean aminteşte de pelicula "În spatele ferestrei/ Rear Window" (1954) a lui Alfred Hitchcock, alegând un comportament complex pentru personajele sale. "Ca mulţi dintre contemporanii săi români, Muntean are o înclinaţie pentru zugrăvirea birocraţiei lumeşti. Aici, el o foloseşte pentru a sublinia suspansul, stabilind ideea că fiecare zi poate face loc violenţei explozive", mai notează criticul.

Potrivit site-ului Nowtoronto.com, cinematografia românească nu face, de regulă, gesturi mari, totuşi "filmul priveşte imparţial modul în care complicitatea personajului Sandu îi chinuie conştiinţa, dezvăluind fracturi ale acesteia".

La Toronto, lungmetrajul lui Muntean este proiectat în secţiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune filme de artă recente din întreaga lume

"Un etaj mai jos" va rula în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film, începând cu 18 septembrie şi va putea fi văzut în săli din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Pelicula "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt protagoniştii dramei despre care editorii The Hollywood Reporter au spus că este o peliculă "puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety a scris că "este un anti-thriller captivant".

"Un etaj mai jos" este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Muntean şi al patrulea la care colaborează cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de coscenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est).

"Un etaj mai jos" este produs de Multi Media Est, în coproducţie cu Les Films de l'Après-midi (Franţa), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) şi Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst şi Programul MEDIA al Uniunii Europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici