"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Aferim! ", de Radu Jude, proiectate la London Film Festival

Lungmetrajele "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, care va avea premiera în cinematografele româneşti pe 18 septembrie, şi "Aferim!", de Radu Jude, distins cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, vor fi proiectate la London Film Festival, care se desfăşoară în perioada 7 - 18 octombrie.

191 afișări
Imaginea articolului "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Aferim! ", de Radu Jude, proiectate la London Film Festival

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, şi "Aferim! ", de Radu Jude, proiectate la London Film Festival (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Secţiunea Dare (Îndrăzneşte, n.r.) în care a fost inclus cel mai recent film al lui Radu Muntean este dedicată peliculelor care împing limitele cinematografului. "Cinema-ul este o afacere riscantă, iar secţiunea aceasta scoate în faţă curajoşii", se arată în prezentarea secţiunii, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Despre filmul lui Radu Muntean, selecţionerii scriu că este "plin de scene de suspans extrem de plauzibile şi captivant de la un capăt la altul", fiind "un alt film românesc excelent care combină concizia realismului minimalist cu o perspectivă psihologică şi etică incisivă".

Drama lui Radu Muntean îl are în centru pe Sandu Pătraşcu (interpretat de Teodor Corban), un tip obişnuit, afabil, care trăieşte cu soţia sa din înmatricularea maşinilor altora. Lucrurile se complică brusc când un vecin, Vali (jucat de Iulian Postelnicu), îi solicită serviciile. În acest timp, Sandu suspectează că acesta din urmă este responsabil de moartea vecinei care locuieşte dedesubt, notează criticul de film Geoff Andrew în prezentarea filmului.

"Aferim!", de Radu Jude, este inclus în secţiunea Films in Journey - pelicule care schimbă punctul de vedere al spectatorului -, cu două proiecţii speciale, fiind considerat de organizatori "un western original, o demonstraţie inteligentă despre modul în care s-a schimbat lumea - sau nu".

Lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.

De asemenea, în aceeaşi secţiune este inclus "Youth/ La Giovinezza", de Paolo Sorrentino, în care, alături de Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano şi Jane Fonda, apare şi modelul Mădălina Ghenea, film care a avut premiera mondială la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

În competiţia oficială, printre cele 13 pelicule, a fost selectată "Saul Fia/ Son of Saul" (Ungaria/ Franţa), debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes, în care joacă şi actorul român Levente Molnar.

Potrivit revistei Variety, "Son of Saul" se numără printre cele mai aşteptate 30 de pelicule ale sezonului Oscar 2016, alături de "The Danish Girl", de Tom Hooper, "Legend", de Tom Hardy, "Bridge of Spies", de Steven Spielberg, şi "Sicario", de Denis Villeneuve. Producţia este, de altfel, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a ediţiei din 2016 a premiilor Oscar.

Organizat de British Film Institute, London Film Festival se află în prezent la cea de-a 59-a ediţie, reunind 238 de pelicule, din 57 de ţări, care vor fi proiectate în 16 săli de cinema, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Lungmetrajul "Steve Jobs", de Danny Boyle, care îi are în rolurile principale pe Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogan şi Jeff Daniels, va avea premiera europeană în închiderea London Film Festival, pe 18 octombrie. Aceasta este pentru a treia oară când un lungmetraj al regizorului britanic încheie acest festival, după "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire", premiat în 2008, şi "127 de ore/ 127 Hours", în 2010.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici