Un exemplar din "Mein Kampf", cu autograful lui Hitler, vândut la licitaţie

Un exemplar din primele ediţii ale volumului "Mein Kampf", semnat de autorul lui, Adolf Hitler, a fost vândut, joi, la licitaţie, pentru suma de 21.000 de lire sterline (24.000 de euro), a anunţat casa de licitaţii britanică Mullocks.

1759 afișări
Imaginea articolului Un exemplar din "Mein Kampf", cu autograful lui Hitler, vândut la licitaţie

Un exemplar din "Mein Kampf", cu autograful lui Hitler, vândut la licitaţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Volumul a fost achiziţionat prin telefon de o persoană din Rusia.

Cartea, datând din 1925, este dedicată lui Georg Maurer, pe care Hitler l-a întâlnit în închisoarea din Landsberg (Germania), după ce a fost condamnat pentru trădare după puciul de la Bürgerbräukeller, o berărie din Munchen, în 1923 - fapt care a însemnat o tentativă de preluare a puterii în Bavaria.

Acest volum este "foarte, foarte, foarte rar" şi a suscitat interes până în Rusia şi SUA, după cum a explicat reprezentantul casei de licitaţii, Richard Westwood-Brookes.

"Există un interes incredibil pentru Hitler. «Răii» istoriei sunt întotdeauna cei care trezesc cu adevărat interes", a mai spus acesta.

La aceeaşi licitaţie, organizată în Ludlow (Marea Britanie), un autoportret al liderului nazist, desenat în creion şi datând din 1926, a atins preţul de 12.300 de lire sterline (14.300 de euro).

Hitler a scris "Mein Kampf" ("Lupta mea") în limba franceză, în timp ce se afla în închisoarea din Landsberg. El voia să dea acestei cărţi titlul "Patru ani şi jumătate (de luptă) împotriva minciunilor, prostiei şi laşităţii".

Georg Maurer era un oficial nazist local, care a fost închis în aceeaşi perioadă ca şi Hitler, dar cu care viitorul dictator a rupt legătura după ce acesta a furnizat o listă de simpatizanţi nazişti unui jurnal marxist.

"Mein Kampf", care conţine elemente autobiografice şi expune ideologia politică a nazismului, mai ales antisemitismul, a făcut la început obiectul unor tiraje mici, dar apoi a fost larg difuzată sub regimul nazist (1933 - 1945). Cartea era distribuită gratuit tinerilor căsătoriţi în timpul celui de-Al Treilea Reich.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici