Un lup domesticit, motivul anulării premiului "Wildlife Photographer of the Year"

Unui fotograf spaniol i-a fost retras premiul "Wildlife Photographer of the Year", după ce organizatorii britanici au anunţat, miercuri, că lupul "sălbatic" prezentat în fotografia premiată era, în realitate, "domesticit".

372 afișări
Imaginea articolului Un lup domesticit, motivul anulării premiului "Wildlife Photographer of the Year"

Un lup domesticit, motivul anulării premiului "Wildlife Photographer of the Year"

Jose Luis Rodriguez a câştigat premiul întâi la concursul "Wildlife Photographer of the Year", în octombrie 2009, cu o fotografie spectaculoasă în care era prezenat un lup sărind peste o barieră din lemn. Fotografia poartă titlul "The Storybook Wolf (Lupul din poveste)".

După anunţarea câştigătorului, multe persoane au declarat că au dubii mari în ceea ce priveşte animalul din fotografie şi, în urma unei anchete, Muzeul de Istorie Naturală şi postul BBC, coorganizatori ai competiţiei, au ajuns la concluzia că fotografia premiată ar trebui descalificată, deoarece a încălcat una dintre regulile de bază ale concursului, constând în obligativitatea prezentării în fotografii exclusiv a animalelor sălbatice.

"Juriul concursului a fost din nou convocat şi a stabilit că lupul din imagine este probabil un lup domesticit, ce poate fi închiriat pentru realizarea unor fotografii", se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Fotograful spaniol a dezminţit cu fermitate această acuzaţie şi susţine că lupul nu era domesticit.

Regulile acestui concurs stipulează în mod foarte clar că fotografiile ce prezintă animale domesticite nu pot fi înscrise în concurs şi subliniează că orice violare a acestor reguli "va fi luată foarte în serios".

Premiul în valoare de 10.000 de lire sterline (11.500 de euro) nu a fost virat în contul fotografului spaniol, care a primit totuşi din partea organizatorilor suma de 500 de lire sterline (575 de euro), deoarece s-a impus, într-o primă fază, într-una dintre categoriile iniţiale ale concursului. El va rămâne în posesia acestei sume, ce va fi considerată drept plata drepturilor de autor, au precizat organizatorii.

Concursul Wildlife Photographer of the Year 2009 nu va avea laureat, în urma acestei descalificări, au adăugat organizatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici