Un tablou al lui Nicolae Tonitza a înregistrat un record pe piaţa de artă românească. Cu ce sumă a fost cumpărat

Tabloul "În iatac", de Nicolae Tonitza, a devenit miercuri seară, la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark, cea mai scumpă lucrare tranzacţionată pe piaţa de artă românească.

772 afișări
Imaginea articolului Un tablou al lui Nicolae Tonitza a înregistrat un record pe piaţa de artă românească. Cu ce sumă a fost cumpărat

Un tablou al lui Nicolae Tonitza a înregistrat un record pe piaţa de artă românească. Cu ce sumă a fost cumpărat

Tabloul a fost achiziţionat pentru suma de 290.000 de euro.

"În iatac" reprezintă, potrivit specialiştilor, cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza şi scos vreodată la vânzare. Tabloul - care fusese evaluat la 150.000 - 250.000 de euro - este clasat în categoria "Tezaur" a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi provine din renumita colecţie a doctorului Iosif Dona.

Precedentul record de autor pentru Nicolae Tonitza a fost stabilit în iulie, tot la o licitaţie a casei Artmark, prin vânzarea lucrării "Afize", pentru 160.000 de euro.

Până miercuri seară, cea mai scumpă lucrare vândută pe piaţa de artă autohtonă a fost "Fata cu mărgele roşii", de Nicolae Grigorescu, adjudecată în aprilie la licitaţie pentru suma de 270.000 de euro. Tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii care l-a tranzacţionat numindu-l "Ţărăncuţă odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roşii". În prezent, acest tablou este expus public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul său a decis să îl cedeze în custodia instituţiei.

Licitaţia de Iarnă organizată de Artmark miercuri seară, la Ateneul Român din Capitală, a avut un rol aniversar, casa dorind să marcheze prin acest eveniment trei ani de la înfiinţare.

Licitaţia de miercuri seară a avut încasări totale de 1.605.350 de euro, fiind adjudecate 99% din cele 142 de loturi scoase la vânzare.

Printre lucrările vândute la preţuri mari miercuri seară s-au mai numărat "Care cu boi la Orăţii", de Nicolae Grigorescu - 165.000 de euro şi "Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului", de Nicolae Grigorescu - 90.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici