Un tablou al pictorului Rafael, restaurat după 10 ani

"Madona cu sticletele", celebra pictură a lui Rafael, considerată o capodoperă a Renaşterii, urmează să fie din nou expusă publicului larg, după 10 ani de eforturi ale restauratorilor, informează BBC News.

1073 afișări
Imaginea articolului Un tablou al pictorului Rafael, restaurat după 10 ani

Un tablou al pictorului Rafael, restaurat după 10 ani

Potrivit sursei citate, celebra pictură va fi expusă luna viitoare în Palatul Medici din Florenţa, după care se va întoarce "acasă", la Galeriile Uffizi din Florenţa.

Tabloul o prezintă pe Madona cu doi copii care mângâie un sticlete. Tabloul, înalt de 107 centimetri şi lat de 77 centimetri, a fost pictat în ulei pe o bucată de lemn şi poartă denumirea de "Madonna del Cardellino" în limba italiană.

Cei doi copii îi simbolizează pe pruncul Isus Cristos şi pe Ioan Botezătorul. Sticletele este un simbol al viitoarelor patimi ale lui Cristos, deoarce această pasăre trăieşte şi se hrăneşte printre spini.

Celebra pictură a trebuit restaurată deoarece suferise, de-a lungul secolelor, numeroase deteriorări cauzate de destrămarea tabloului în mai multe bucăţi şi de numeroasele intervenţii stângace de restaurare.

Rafael, care a trăit între 1483 şi 1520, a pictat "Madona cu sticletele" în 1506, ca un cadou de nuntă pentru bunul lui prieten, Lorenzo Nasi, un comerciant de lână.

Casa lui Nasi s-a prăbuşit în 1547 în urma unui cutremur, iar pictura s-a spart în 17 bucăţi.

Ridolfo di Ghirlandaio, contemporan cu Rafael, a folosit câteva cuie pentru a prinde bucăţile la loc şi a ascuns sub un strat de vopsea urmele tăieturilor.

Mai târziu, tabloul a intrat în colecţia puternicei familii Medici din Florenţa, care a angajat câţiva restauratori care să acopere mai bine urmele acelui accident.

Această ultimă restaurare a înlăturat toate straturile de vopsea folosite în trecut pentru acoperirea tăieturilor.

Au fost îndepărtate straturile de funingine şi de alte microparticule, iar culorile picturii au revenit asftel aproape de nuanţele lor originale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici