Un tablou de Andy Warhol, vândut la licitaţie cu 32,4 milioane de dolari

Tabloul "One Dollar Bill (Silver Certificate)", primul dintr-o serie dedicată de Andy Warhol acestei bancnote americane, a fost vândut cu 20,9 milioane de lire sterline (32,4 milioane de dolari) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, miercuri seară, la Londra.

254 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Andy Warhol, vândut la licitaţie cu 32,4 milioane de dolari

Andy Warhol (Imagine: HEPTA)

Tabloul artistului american, considerat părintele curentului pop-art, a obţinut cel mai mare preţ de vânzare la această licitaţie, despre care casa Sotheby's a spus că a generat cele mai mari încasări pentru o vânzare singulară de opere de artă contemporană, la Londra.

Totuşi, principala atracţie a licitaţiei de miercuri seară, pictura "Study for a Pope I", de Francis Bacon, care era estimată la un preţ cuprins între 25 milioane de lire sterline şi 35 milioane de lire sterline (39 milioane - 54 milioane dolari), a rămas nevândută.

Ca urmare, încasările totale obţinute miercuri seară de casa Sotheby's au fost de 130 milioane de lire sterline (202,8 milioane de dolari), sub estimările de 142 milioane de lire sterline (221,5 milioane de dolari).

În ciuda dezamăgirii create de eşecul vânzării picturii lui Francis Bacon, casa Sotheby's consideră că a reuşit vânzări spectaculoase de artă contemporană în capitala britanică.

În mai, licitaţiile de artă contemporană organizate de casele Sotheby's şi Christie's la New York au cumulat încasări de peste 2 miliarde de dolari.

Licitaţia de miercuri seară a fost dominată de opt opere semnate de Andy Warhol, inspirate de bancnota americană de 1 dolar, iar pictura sa din 1962 "One Dollar Bill (Silver Certificate)" a depăşit estimarea de 18 milioane de lire sterline şi a fost vândut cu 20,9 milioane de lire sterline.

Cele opt opere ale artistului american au fost achiziţionate cu suma totală de 34,3 milioane de lire sterline (53,5 milioane de dolari). Alte 11 tablouri din aceeaşi serie vor fi scoase la vânzare joi seară.

Printre celelalte "vedete" ale licitaţiei de miercuri s-au aflat tabloul "A B, Brick Tower", realizat de Gerhard Richter în 1987, care a fost vândut cu 14,2 milioane de lire sterline (22,1 milioane de dolari), şi pictura "Arranged Felled Trees", de David Hockneys, achiziţionată cu 3,4 milioane de lire sterline (5,3 milioane de dolari).

Alte două tablouri de Francis Bacon - un autoportret din 1975 şi "Three Studies for a Self-Portrait" - au fost vândute cu 15,3 milioane de lire sterline (23,8 milioane de dolari), respectiv 14,7 milioane lire sterline (22,9 milioane de dolari).

"Four Eggs on a Plate", o lucrare realizată de Lucian Freud în 2002, pe care artistul a donat-o ducesei de Devonshire, a fost vândută cu 989.000 de lire sterline (1,5 milioane de dolari), depăşind de aproape 10 ori estimările specialiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici