Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitaţie cu 41,5 milioane de dolari

Tabloul "Nature morte aux tulipes", de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York.

265 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitaţie cu 41,5 milioane de dolari

Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitaţie cu 41,5 milioane de dolari (Imagine: www.sothebys.com)

Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby's. Opera era estimată la un preţ cuprins între 35 milioane de dolari şi 50 milioane de dolari, informează lefigaro.fr.

Pentru celelalte lucrări, casa Sotheby's nu a obţinut însă succesul scontat: 30% dintre operele scoase la licitaţie nu şi-au găsit cumpărători, iar suma totală obţinută - 163 de milioane de dolari - nu a egalat estimările iniţiale ale specialiştilor, cuprinse între 169 milioane de dolari şi 245 milioane de dolari.

O altă pânză a maestrului spaniol, "Femme à la fenêtre", ce o prezintă tot pe Marie-Thérèse Walter, a fost adjudecată cu 17,2 milioane de dolari. Tabloul bucolic "Champs de blé", de Claude Monet, a fost cumpărat pentru 12,1 milioane de dolari. O pictură a compatriotului său Paul Cézanne, "Femme nue debout", a fost achiziţionată cu 5,3 milioane de dolari.

Printre operele rămase nevândute figurează două picturi de Picasso - "Plant de tomate" (estimată între 10 milioane de dolari şi 15 milioane de dolari) şi "Femme à la robe verte" (estimată între 6 milioane de dolari şi 8 milioane de dolari) -, dar şi o pânză de Cézanne - "La femme à l'hermine".

Miercuri, casa rivală Christie's a vândut, tot la New York, un tablou cu nuferi de Monet pentru 43,8 milioane de dolari, o pânză de Vasili Kadinsky pentru preţul record de 23 milioane de dolari, dar şi sculptura "Une Muse" ("O muză") de Constantin Brâncuşi, care a fost achiziţionată cu 12,4 milioane de dolari.

Săptămâna viitoare, atât casa Sotheby's, cât şi casa Christie's vor organiza licitaţii de artă contemporană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici