Ungureanu despre bugetul Festivalului Internaţional de Teatru: Ceea ce se putea face a devenit imposibil când Guvernul a căzut

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la înjumătăţirea finanţării oferite de Guvern pentru Festivalul Internaţional de Teatru (FITS) de la Sibiu, că "ceea ce se putea face a fost dramatic transformat în imposibil atunci când Guvernul a căzut".

589 afișări
Imaginea articolului Ungureanu despre bugetul Festivalului Internaţional de Teatru: Ceea ce se putea face a devenit imposibil când Guvernul a căzut

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat cum comentează că finanţarea FITS nu era prevăzută în niciun document, aşa cum susţinuse ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

"Ar fi deplasat să polemizez cu actualul ministru al Culturii care, presupun, încearcă să îşi facă treaba bine, aşa cum se pricepe domnia sa. După ştiinţa mea, era mult mai preocupat de găsirea unui nou sediu, pe seama unor cheltuieli noi, probabil şi pe a explora Sarmizegetusa, ceea ce e foarte bine, în felul acesta îl văd reprofesionalizându-se. În ceea ce priveşte fondurile pentru festivalul de la Sibiu, ori de câte ori administratorii festivalului au avut nevoie de sprijin, eu unul, în diferite capacităţi, l-am oferit. Ceea ce se putea face a fost dramatic transformat în imposibil atunci când Guvernul a căzut. Iar alocarea de fonduri, şi acum răspunsul devine tehnic, pentru festivalul de la Sibiu în al 12-lea ceas, nu s-ar fi putut face decât pe seama unui avans oferit prin intermediul Fondului la dispoziţia Cabinetului. Din păcate, acel fond are destinaţii foarte precise pentru toate sumele pe care le alocă. Regretul meu este altul: că sumele pentru festivalul de la Sibiu, dar şi pentru alte evenimente de amploare cunoscute, acesta fiind unul dintre cele mai importante din ţară şi din Europa, puteau fi prevăzute cu înţelepciune în momentul în care bugetul a fost construit, la finalul anului trecut. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Cabinetul a căzut înainte ca acest lucru să fie reparat, deşi eram pe ultima sută de metri a construirii formelor legale. Mi-ar fi uşor să spun «ghinion», dar din păcate şi ghinioanele tot oamenii şi le fac", a spus Ungureanu.

Întrebat dacă festivalul ar fi putut primi cei două milioane de lei promişi iniţial de fostul guvern, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că acest lucru era posibil dacă bugetul ministerului ar fi fost construit cu atenţie.

"Există o şansă întotdeauna de a finanţa marile evenimente culturale naţionale, cu ecou internaţional sau cu rezonanţă aparte în contextul cultural european, în condiţiile în care miniştirii de resort sunt atenţi asupra modului în care îşi construiesc porţiunea de buget înainte ca bugetul naţional să capete vot parlamentar şi să devină lege. Speranţa mea este că, pe seama acestei lecţii, viitorii ocupanţi sau titulari ai portofoliilor de resort vor şti cum să îşi calibreze propriile acţiuni", a spus el.

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că încearcă să meargă la câteva spectacole, vineri seară, din cadrul FITS.

"Este o chestiune de timp şi nu o chestiune de dorinţă. Anul trecut am stat două nopţi la Sibiu şi nu am ratat aproape nicio piesă importantă. Împreună cu domnul Hurezeanu, anul trecut am avut şi o conferinţă comună în cadrul programului construit pe seama festivalului de la Sibiu. Anul acesta, din păcate, timpul este dramatic de strâns. Dacă voi putea face ceva în seara aceasta ( vineri seara - n.r.), atunci aşa va fi, dacă nu, îmi promit să revin anul viitor", a afirmat Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu a participat, vineri, la Sibiu, la o întâlnire cu candidaţii PDL la alegerile locale, organizată de fostul ministru al Economiei senatorul Ion Ariton.

"Sunt bucuros că m-am întâlnit cu câţiva dintre cei mai distinşi cetăţeni ai Sibiului şi aceasta graţie generozităţii deosebite a domnului ministru Ariton. Fac acest lucru în fiecare oraş în care ajung în aceste săptămâni pe de-o parte, evident, sprijinindu-i pe candidaţii PDL, partidul care m-a susţinut câtă vreme cabinetul Ungureanu a funcţionat. Pe de altă parte, însă, nepierzând ocazia de a fi alături de cele mai evidente şi mai pozitive figuri ale păturii medii urbane, educate, tăcute din păcate, încă insuficient convinsă de a face pasul către politică, pledoaria mea fiind pentru implicare politică, pentru etică în politică şi în limbaj şi, nu în ultimul rând, pentru asumarea morală a responsabilităţii cetăţeneşti", a spus el.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că vrea să introducă un sistem de finanţare a proiectelor culturale care "să funcţioneze ceas".

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a spus că în situaţia în care s-a aflat Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, căruia fostul guvern îi promisese o finanţare de două milioane lei, dar până la urmă a primit 700.000 de lei de la minister şi 300.000 de lei din fondul de rezervă al premierului, sunt toate manifestările culturale următoare.

"Venind acum două săptămâni în minister am aflat că nu există niciun sistem de aprobare a proiectelor culturale, nici măcar o listă a evenimentelor care urmau să înceapă în două - trei zile şi care nu aveau în spate absolut nimic, niciun sistem de aprobare, de programare, de finanţare ca într-o casă serioasă. A venit domnul la mine (Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - n.r.), la timp din fericire, şi am căutat amândoi hârtii, un proiect depus, absolut nimic, ca şi cum acest festival nu ar fi existat niciodată în scripte. Am dat din mâini, din picioare, am stors, am tăiat de peste tot, de unde am putut, de la lumina electrică, tot ministerul s-a zbătut şi am izbutit să scoatem o sumă, dar nu suficientă. Şi atunci am recurs la ceea ce nu voiam, la fondul de rezervă la dispoziţia primului-ministru. Acesta este destinat, prin lege, calamităţilor - îmi cer scuze, domnul director - dezastrelor, cutremurelor, războaielor, lucruri de tipul acesta. S-a recurs la el pentru suplimentarea aceea, cât s-a putut, pentru ca acest festival să funcţioneze aproape normal, pentru că s-a mai tăiat şi de aici. Repet - pe genunchi, un lucru care mă enervează de o viaţă - a lucra în viteză, neprogramat, la riscul infarctului, clipă de clipă", a spus Diaconu.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a început vinerea trecută şi se încheie în 3 iunie, cuprinzând peste 350 de evenimente, susţinute de peste 2.500 de artişti din toată lumea, sub sloganul "Crize. Cultura face diferenţa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici