Vernisaj de grafică, la Muzeul Antipa: Natura, în cele mai fine detalii şi întruchipări

Expoziţia "UNArte la Antipa" se va deschide vineri, la ora 14.00 şi adună la sediul muzeului bucureştean lucrările realizate de studenţii secţiei de grafică din Universitatea de Arte din Capitală folosind natura ca subiect al demersului lor, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

118 afișări
Imaginea articolului Vernisaj de grafică, la Muzeul Antipa: Natura, în cele mai fine detalii şi întruchipări

Vernisaj de grafică, la Muzeul Antipa din Bucureşti

Studenţii secţiei de grafică, din clasa Stelei Lie, au desenat de-a lungul timpului în cadrul muzeului, folosind natura ca subiect.

"Natura, în cele mai fine detalii şi întruchipări este ceea ce uneşte şi caracterizează atât demersul cercetătorului cât şi pe cel al artistului. Fiecare dintre ei lucrează cu desene, cu imagini şi reprezentări ale lumii vii. Descifrarea misterelor şi clasificarea lor, însă, este scopul cercetătorilor, iar potenţarea acestora, misiunea artiştilor. Studiul în muzeu, asupra varietăţii uimitoare a vieţuitoarelor le dezvoltă tinerilor artişti simţul observaţiei, simţul proporţiei. Iar talentul fiecăruia, modalitatea de a vedea lumea, tranformând-o deseori într-o ficţiune, fac desenul mai expresiv, mai personal, mai bogat", au explicat reprezentanţii muzeului.

Lucrările sunt reunite într-o expoziţie care este organizată în două secţiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene originale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalaţie formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea şi diversitatea naturii, arată organizatorii.

"Grupe de studenţi de la UNArte vin la muzeul Antipa, se plimbă cu interes ca şi cum ar fi din nou copii care descoperă lumea. Şi apoi desenează. Atunci când desenezi, vezi lucrurile altfel decât le vezi cu ochii de fiecare zi. Le măsori, le cântăreşti, le analizezi culorile, observi detaliile, texturile, asemănările şi deosebirile, înrudirile, familiile… Studiul naturii este izvorul la care se întorc mereu artiştii, într-un fel sau altul", spune Stela Lie, de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

"Pentru noi, ca muzeu de istorie naturală, colaborarea cu Universitatea de Arte are rolul de... cunoaştere a trecutului, deoarece, de-a lungul timpului, ştiinţa zoologiei s-a dezvoltat cu ajutorul desenului. Într-o epocă în care orice obiect poate fi fotografiat cu uşurinţă, practica desenatului rămâne actuală în ceea ce priveşte descrierea de noi specii, deoarece alegând ce anume să deseneze, zoologul scoate în evidenţă anumite aspecte pe care le consideră importante în descrierea acelei specii. Spre deosebire de demersul artistic însă, zoologul este interesat doar de valoarea de document a desenului realizat", a spus Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziţia va face parte din circuitul de vizitare al muzeului până pe data de 1 martie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici