Vezi aici care sunt favoriţii în cursa pentru Palme d'Or la Cannes - VIDEO

Regizorii Mike Leigh ("Another Year"), Bertrand Tavernier ("La princesse de Montpensier") şi Alejandro Gonzalez Inarritu ("Biutiful") sunt favoriţi la premiul Palme d'Or, cu câteva zile înainte de închiderea Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai).

47 afișări
Imaginea articolului Vezi aici care sunt favoriţii în cursa pentru Palme d'Or la Cannes - VIDEO

Regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totuşi, criticii de specialitate sunt departe de a fi mulţumiţi de filmele din competiţia oficială. Într-un material intitulat "Salutări dintr-o competiţie banală", Village Voice scrie că "acţiunea" festivalului de pe Croazetă se concentrează, de fapt, în secţiunea Un Certain Regard.

"Competiţia de până acum a fost de departe paradisul familiarităţii, mediocrităţii şi a ceea ce criticii francezi numesc cu dispreţ «qualité» (calitate, n.r.)", scrie publicaţia, adăugând că secţiunea Un Certain Regard, dominată de români, este cea mai interesantă parte a evenimentului.

The Village Voice scrie că filmele cel mai bine primite la Cannes sunt "Another Year", de Mike Leigh, şi "The Princess of Montpensier", de Bertrand Tavernier, în timp ce "Tournée", o comedie burlescă, debutul lui Mathieu Amalric în regie, şi "Outrage", de Takeshi Kitano, nu au impresionat. Tot Village Voice scrie că surpriza competiţiei ar putea fi "Route Irish", de Ken Loach, o dramă a cărei acţiune se petrece în Irak. Deşi criticii sunt rezervaţi, casele de pariuri din Irlanda îl dau pe Ken Loach, cu "Route Irish", ca favorit, cu şanse de 3 la 1.

Potrivit AFP, "Biutiful" a primit ovaţii din partea criticii de specialitate, fiind favorit, iar numele lui Javier Bardem, care joacă în acest film, este vehiculat pentru premiul de interpretare.

Publicaţia Hollywood Reporter chiar scrie că doar Bardem ar putea primi această distincţie. "Acesta este genul de film pentru care vin la Cannes. Este un film prin care faci descoperiri", a spus criticul Kirk Honeycutt.

Hollywood Reporter tranşează situaţia şi mai mult. Potrivit acestei publicaţii, toate filmele din cursa pentru Palme d'Or merită laude, mai puţin "Outrage", de Takeshi Kitano.

Proiecţia filmului lui Mike Leigh, "Another Year", marţi, a făcut ca publicaţiile de specialitate să se întrebe dacă britanicul va pleca acasă cu un nou Palme d'Or, după cel primit pentru "Secrete şi minciuni", în 1996. Actriţa din filmul său, Lesley Manville, este favorită pentru premiul de interpretare. Acesteia i se alătură Juliette Binoche, în "Copie conforme/ Certified Copy", de Abbas Kiarostami, şi Jeon Do-youn, în "The Housemaid", de Im Sang-soo.

Dar trupa din filmul "Tournée", de Mathieu Amalric a atras atenţia publicului. De asemenea, publicul a remarcat filmul "La princesse de Montpensier", de Bertrand Tavernier, şi "Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois.

Juriul prezidat de Tim Burton va decerna, duminică, premiul Palme d'Or pe 2010 unuia dintre filmele din competiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici