"Viaţă şi destin", un spectacol răscolitor despre dictatură, umanitate şi istoria Rusiei

"Viaţă şi destin" în regia lui Lev Dodin, după romanul omonim de Vassili Grossman, face o incursiune răvăşitoare în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial văzut de ambele părţi ale baricadei, în dictatura stalinistă şi în lumea lagărelor, pentru a fi, în final, o poveste despre umanitate.

218 afișări
Imaginea articolului "Viaţă şi destin", un spectacol răscolitor despre dictatură, umanitate şi istoria Rusiei

Regizorul Lev Dodin (Imagine: Mediafax Foto)

Stalin îşi face şi el apariţia, ca voce la telefonul familiei Ştrum, telefon de altfel plin cu microfoane de urmărire. "Tătuca" îi urează lui Viktor Ştrum mult succes în cercetările sale, fapt care îi schimbă acestuia din urmă opţiunile politice.

"Viaţă şi destin", text pe care un grup de studenţi din Sankt Petersburg l-au studiat timp de cinci ani, sub îndrumarea lui Lev Dodin, profesorul lor, prezintă toate aspectele pe care le ia natura umană în cele mai tragice momente.

"Oamenii au ajuns să mă uimească şi cu lucrurile rele şi cu lucrurile bune pe care le fac", mărturiseşte Ana Ştrum, un înlocuitor al corului antic din tragediile clasice.

Astfel, în aceeaşi scenă se regăseşte petrecerea fiicei lui Viktor, cu lichior din magazinele KGB-ului, şi o procesiune de evrei care cântă o romanţă la instrumente de suflat, în timp ce mărşăluiesc spre moarte.

În fond, spectacolul "Viaţă şi destin", o colecţie de mai multe tragedii, unele colective, altele mici, personale, este o montare sublimă despre speranţă, speranţa umană care duce uneori la compromisuri murdare, alteori la gesturi măreţe.

Lev Dodin, prezent şi el la reprezentaţia de sâmbătă seară, a călătorit împreună cu studenţii săi în lagăre sovietice de dincolo de Cercul Polar, dar şi la Auschwitz-Birkenau, pentru a se documenta în vederea realizării spectacolului.

Dodin este una dintre cele mai importante figuri ale teatrului european, răsplătit cu prestigioasa distincţie "Masca de Aur".

Spectacolul lui Dodin, care va mai avea două reprezentaţii, sâmbătă şi duminică, s-a jucat în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din România (11 octombrie-21 decembrie).

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici