Victor Rebengiuc: Nu mă interesează sărbătorirea culturii, în România finanţarea ei este la pământ

Actorul Victor Rebengiuc a declarat pentru MEDIAFAX că Ziua Culturii Naţionale nu are nicio importanţă dacă Guvernul şi autorităţile nu sunt interesate de acest domeniu, pe el neinteresându-l ideea de sărbătorire a culturii şi considerând că finanţarea culturii în România este la pământ.

277 afișări
Imaginea articolului Victor Rebengiuc: Nu mă interesează sărbătorirea culturii, în România finanţarea ei este la pământ

Victor Rebengiuc (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Deşi nu îl interesează ideea de sărbătorire a culturii, Victor Rebengiuc consideră că data de 15 ianuarie este bine aleasă, pentru că, odată cu naşterea lui Mihai Eminescu, "se naşte ceva" şi "cultura română capătă o altă semnificaţie".

Actorul consideră că, din punct de vedere cultural, România se află într-un stadiu "jalnic" şi se aşteaptă să fie din ce în ce mai rău.

"Lipsesc multe. Lipsesc săli de teatru, săli de cinema, bani pentru producţia cinematografică, pentru teatre la fel, bani pentru cărţi. Este la pământ", a mai spus Rebengiuc, întrebat ce consideră că lipseşte din viaţa culturală din România.

Întrebat care este şansa culturii în mediul televiziunii, comunicaţiilor mobile şi internetului, actorul a răspuns: "Cultura este şansa culturii. Acolo unde nu există cultură este o nenorocire. Televiziunile n-au nicio treabă cu cultura. Este o subcultură care guvernează toate programele de televiziune. Probabil o să intre în aria culturală".

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici