VIDEO Prima orchestră 100% feminină din Afganistan cântă în faţa participanţilor la Forumul de la Davos

35 de tinere care alcătuiesc orchestra "Zohra", cu vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani, dintre care unele provin din medii extrem de sărace din această ţară aflată în război de aproape 40 de ani, vor concerta joi şi vineri în închiderea Forumului de la Davos (Elveţia).

153 afișări
Imaginea articolului VIDEO Prima orchestră 100% feminină din Afganistan cântă în faţa participanţilor la Forumul de la Davos

Prima orchestră 100% feminină din Afganistan cântă în faţa participanţilor la Forumul de la Davos (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Evenimentul, în al cărui program este inclusă doar muzică de autori clasici afgani, reprezintă primul concert în străinătate al acestei orchestre. Orchestra este dirijată de Negina Khpalwak, o tânără care va împlini la întoarcerea din această călătorie vârsta de 20 de ani. "Părintele" orchestrei 'Zohra' (Venus în arabă şi persană) este trompetistul şi muzicologul Ahmad Sarmast, fondatorul Institutului Naţional de Muzică (Anim) şi victimă a unui atentat.

Orchestra, a cărei creare a fost sprijinită de Banca Mondială şi de donatori externi, este "probabil prima orchestră de sex feminin din lumea musulmană", susţine Sarmast. Formarea orchestrei de fete are loc în contextul în care în 2016, potrivit Biroului Naţional de Statistică din Afganistan, 36% dintre fetele afgane de sub 25 de ani au frecventat cursurile şcolilor, iar la nivel general, doar 19% dintre femeile afghane de toate vârstele.

Afghan Women's Orchestra "Zohra"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici