Violoncelistul Yo-Yo Ma şi cântăreţul Paul Simon, recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2012

Violoncelistul american de origine chineză Yo-Yo Ma şi cântăreţul american Paul Simon au fost recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2012, cea mai înaltă distincţie muzicală suedeză.

89 afișări
Imaginea articolului Violoncelistul Yo-Yo Ma şi cântăreţul Paul Simon, recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2012

Violoncelistul Yo-Yo Ma şi cântăreţul Paul Simon, recompensaţi cu Polar Music Prize pe 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest premiu este împărţit în mod tradiţional, în fiecare an, de un artist pop-rock şi un solist/ grup de muzică clasică.

Născut la Paris din părinţi chinezi şi crescut la New York, Yo-Yo Ma "şi-a consacrat întreaga lui virtuozitatea şi inima călătoriilor sale de explorare muzicală din lumea întreagă", scrie în comunicatul emis de Academia Regală Suedeză pentru Muzică.

"Cu un violoncel şi cu o doză mare de curiozitate", violoncelistul Yo-Yo Ma, în vârstă de 56 de ani, "a reuşit să aducă împreună oamenii de pe toate continentele lumii", au adăugat membrii juriului.

"Yo-Yo Ma este dovada vie a faptului că muzica înseamnă comunicare, pasiune şi reprezintă un mijloc de împărtăşire a unor experienţe", a concluzionat juriul suedez.

Paul Simon, în vârstă de 70 de ani, a fost premiat pentru că "nimeni altul nu merită la fel de mult ca el epitetul de compozitor de clasă mondială", au precizat membrii juriului.

În ultimele cinci decenii, Paul Simon, care a făcut parte dintr-un duet celebru alături de Art Garfunkel, înainte de a continua cu o carieră solo, "a construit poduri nu doar peste ape învolburate (aluzie la titlul piesei «Bridge over Troubled Water», n.r.), ci şi peste oceane întregi, reunind continente întregi prin muzica sa".

Prin aranjamente muzicale inovatoare şi cuvinte provocatoare care captează de fiecare dată spiritul epocii, Paul Simon are un repertoriu de cântece care "vor rămâne deschise mereu la dispoziţia generaţiilor viitoare", a afirmat acelaşi juriu.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei va decerna celor doi laureaţi acest premiu, însoţit de un cec de 1 milion de coroane suedeze (166.000 de dolari), în cadrul unei gale ce va avea loc la Stockholm, pe 28 august.

Premiile Polar Music au fost înfiinţate în 1989, de Stig Anderson, managerul grupului suedez ABBA. Aceste distincţii sunt decernate artiştilor solo, unor grupurilor sau chiar unor instituţii, în semn de recunoaştere a realizărilor lor excepţionale în domeniul creaţiei muzicale şi al progresului muzicii.

Printre muzicieni recompensaţi în anii trecuţi cu Polar Music Prize se numără Paul McCartney, Pink Floyd, Stevie Wonder, Ennio Morricone, Bruce Springsteen, dirijorul rus Valery Gergiev şi soprana americană Renée Fleming.

Laureaţii Polar Music Prize de anul trecut au fost cântăreaţa rock americană Patti Smith şi cvartetul de coarde american Kronos Quartet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici