Vişan: Mi se pare că teatrul de azi se îndepărtează uneori de ce ar trebui să vadă, să audă publicul

Actorul Dorel Vişan a declarat, marţi seară, la Bistriţa, după o dezbatere având ca temă teatrul, că, în opinia sa, teatrul de astăzi "se îndepărtează uneori de ceea ce ar trebui să vadă şi să audă publicul, iar actul teatral se goleşte de umanitate şi, în acel moment, nu mai e nimic".

24 afișări
Imaginea articolului Vişan: Mi se pare că teatrul de azi se îndepărtează uneori de ce ar trebui să vadă, să audă publicul

Vişan: Mi se pare că teatrul de azi se îndepărtează uneori de ce ar trebui să vadă, să audă publicul (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Actorul Dorel Vişan a făcut aceste declaraţii corespondentului MEDIAFAX, la încheierea unei dezbateri despre teatru din cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului de Teatru Profesionist "Liviu Rebreanu" de la Bistriţa.

"Eu, în general, prefer filmul, dar m-am format în teatru şi îl iubesc, cu toate că nu îl mai practic. Mi se pare că teatrul de astăzi se îndepărtează uneori de ceea ce ar trebui să vadă şi să audă publicul şi atunci actul teatral se goleşte de umanitate şi, în acel moment, nu mai e nimic. Filmul rămâne şi el cu necazurile lui, ca şi teatrul de altfel, dar întotdeauna va fi o punte de legătură între oameni, ca şi teatrul", a declarat Dorel Vişan.

Actorul a spus că, în opinia sa, şansa de supravieţuire a teatrului este aceea că el reprezintă o "artă nemijlocită".

"Teatrul are şanse întotdeauna, în ciuda oricăror tehnici, în ciuda oricăror altor lucruri, pentru că este o artă nemijlocită, adică omul vine şi vede artistul care respiră pe scenă, care se mişcă şi care îi transmite un mesaj de frumos, de iubire sau de adevăr. Dacă transmite aceste mesaje, atunci teatrul rămâne în misia pe care o are de îndeplinit", a declarat el.

În ceea ce priveşte publicul bistriţean, Dorel Vişan a declarat că acesta i s-a părut "mai bun" odată, când venea mai multă lume să asiste la astfel de întruniri culturale.

"Acum vin tot mai puţini, probabil din cauza problemelor, dar parcă încep să-şi revină şi să vină tot mai mulţi. E un lucru bun, fiindcă venind aici nu fac decât să se regăsească pe dânşii", a spus Dorel Vişan.

Festivalul Naţional de Teatru Profesionist "Liviu Rebreanu", ediţia a VI-a, a debutat, luni seară, cu reprezentaţia dată de Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, cu "Oameni de nimic" de Cehov. Marţi a fost "Ziua editurilor", cu expoziţii de carte şi afişe, urmate de o dezbatere pe teme de teatru "Geometria cuvântului", la care au participat, printre alţii, Dorel Vişan şi Petru Poantă.

Tot marţi, Teatrul "Levo" din Belgrad a prezentat spectacolul "Ecce Homo" de Feodor Popov. Miercuri, festivalul va continua cu reprezentaţia Teatrului Independent "Ararat" din Baia Mare, care va prezenta spectacolul "Bigudiuri" de Mimi Cornel Brănescu, în regia lui Claudiu Pintescu.

Joi, Teatrul Dramatic "I. D Sîrbu" Petroşani va juca spectacolul "Gaiţele" de Al. Kiriţescu, iar vineri Teatrul de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa va prezenta "Văduva veselă" de Franz Lehar.

Festivalul se va încheia, sâmbătă, cu reprezentaţia Teatrului "Bacovia" din Bacău, care va juca "Bigamul" de Ray Cooney.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici