Vizionarea unui desen animat inspirat din islam, interzisă de liderii religioşi din Arabia Saudită

Autorităţile religioase din Arabia Saudită au emis un aviz religios (fatwa) care interzice vizionarea unui desen animat, "The 99", inspirat din preceptele islamului şi difuzat de o televiziune cu capital saudit, MBC 3, care are sediul în Dubai.

120 afișări
Imaginea articolului Vizionarea unui desen animat inspirat din islam, interzisă de liderii religioşi din Arabia Saudită

Vizionarea unui desen animat inspirat din islam, interzisă de liderii religioşi din Arabia Saudită (Imagine: Captura video)

Avizul religios, citat luni în presa saudită, inclusiv în Sabaq, cel mai activ dintre site-urile din acest stat, obiectează faţă de faptul că acest desen animat atribuie celor 99 de personaje pe care le conţine numele atribuite lui Allah în religia islamică.

"Este o operă demoniacă pe care trebuie să o denunţăm şi faţă de care trebuie să îi prevenim pe oameni", se afirmă în acel aviz, care poartă semnătura muftiului saudit, şeicul Abdul-Aziz ibn Abdullah Al Shaykh.

Semnatarii avizului consideră că "numele lui Allah nu poate fi împrumutat" unei opere artistice.

Desenul animat a făcut obiectul a numeroase contestaţii în Kuweit şi în Arabia Saudită din partea liderilor religioşi care sunt de părere că personajele din serial realizează "acte supraomeneşti sau chiar divine".

Desenul animat, conceput de kuweitianul Nayef-al-Mutawa, este foarte popular şi a fost salutat pentru conţinutul său care îndeamnă la toleranţă de mai mulţi lideri politici, precum emirul din Kuweit şi preşedintele american Barack Obama.

Difuzat în 70 de ţări, "The 99" a generat o adevărată industrie, prin deschiderea unui parc de distracţii dedicat personajelor sale în Kuweit şi comercializarea unor păpuşi inspirate după chipul personajelor din serial.

Arabia Saudită, un regat ultraconservator, aplică o versiune rigoristă a islamului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici