Vlad Ilicevici: Anim'est e mai mult decât un festival, este o platformă educaţională

Vlad Ilicevici, directorul executiv al Anim'est - care, anul acesta, va avea loc în perioada 2 - 11 octombrie, în Bucureşti -, a spus, joi seară, la o conferinţă de presă, că acest eveniment este mai mult decât un festival, "este o platformă educaţională, creativă şi formatoare reală".

174 afișări
Imaginea articolului Vlad Ilicevici: Anim'est e mai mult decât un festival, este o platformă educaţională

Vlad Ilicevici: Anim'est e mai mult decât un festival, este o platformă educaţională

Joi seară, a avut loc o conferinţă de presă, unde s-a prezentat, pe scurt, programul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care va avea loc în perioada 2 - 11 octombrie, în Bucureşti, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub. De asemenea, la eveniment s-a vorbit despre realizările din cei 10 ani care au trecut de la prima ediţie a festivalului.

Prezent la eveniment, Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului, a spus că Anim'est înseamnă mai mult decât nişte cifre, pentru că, în această perioadă de zece ani, s-au întâmplat multe lucruri bune în animaţia românească, printre care faptul că Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi-a despărţit proiectele de documentare de cele de animaţie la concursurile de finanţare, dar şi apariţia a două lungmetraje de animaţie ("Crulic" şi "Muntele magic", de Anca Damian).

În aceşti zece ani, organizatorii au încercat să dezvolte o platformă de lucru, prin care să îi ajute pe cei interesaţi de acest gen de film să descopere secretele animaţiei.

Astfel, la filmul "Muntele magic", care va deschide ediţia din acest a festivalului, au lucrat aproximativ 20 de absolvenţi ai platformei Animation Worksheep, a spus Vlad Ilicevici, menţionând, totodată, că există "o foarte mare nevoie de animatori".

"Eu cred că suntem ceva mai mult decât un festival - ne-am propus întotdeauna să fim ceva mai mult decât un festival. Anim'est este viu, este o platformă educaţională, creativă şi formatoare reală", a spus Vlad Ilicevici.

"Anim'est e tradiţie" este sloganul ediţiei din 2015, declinat în zece spoturi realizate în cadrul atelierului intensiv de animaţie Animation Worksheep, ajuns la cea de-a cincea ediţie. Cei zece participanţi la atelier, tineri animatori din România şi Republica Moldova, îndrumaţi de trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, sunt autorii spoturilor de anul acesta. Este vorba de zece dueluri vizual-muzicale între zece personaje inspirate de zece super-eroi tradiţionali, reprezentând zece stiluri muzicale diferite, care anunţa ediţia aniversară Anim'est.

La ediţia de anul acesta, muzica va avea un rol important, drept pentru care vor avea loc mai multe concerte. Încă de la deschiderea Anim'est, pe 2 octombrie, de la ora 20.00, pe scena cinematografului Studio, spectatorii se vor putea bucura de un recital susţinut de Alexander Bălănescu, cel care semnează şi muzica originală pentru "Muntele Magic", regizat de Anca Damian, care va fi proiectat în deschidere.

Tematica ediţiei de anul acesta nu se reflectă doar în seria de concerte şi performance-uri, ci şi într-o serie de filme ce îmbină într-o manieră inedită muzica şi animaţia. Astfel, cinci dintre cele mai reprezentative filme din istoria cinematografiei de animaţie vor fi proiectate anul acesta la Anim'est: "Pink Floyd: Zidul", de Alan Parker (1982), "Sita cântă blues", de Nina Paley (2008), "American pop", de Ralph Bakshi (1981), "Heavy Metal", de Gerald Potterton (1981), şi "The Point sau Oblio", de Fred Wolf (1971).

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub din Bucureşti. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate la preţul de 13 lei.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ArCuB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Mai multe informaţii despre program se găsesc pe site-ul festivalului, www.animest.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici