Volumele autorilor autohtoni - cele mai vândute la ediţia de criză Bookfest 2010

Volumele unor autori români precum Mircea Cărtărescu şi Andrei Oişteanu au fost în topul vânzărilor celor mai mari edituri din România la cea de-a cincea ediţie a Târgului de carte Bookfest, care a fost anul acesta sub semnul crizei, cu mai puţine evenimente şi mai puţini vizitatori.

51 afișări
Imaginea articolului Volumele autorilor autohtoni - cele mai vândute la ediţia de criză Bookfest 2010

Volumele autorilor autohtoni - cele mai vândute la ediţia de criză Bookfest 2010 (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Pe primul loc în topul vânzărilor Polirom s-a situat cartea "Narcotice în cultura română. Istorie, religie, literatură", de Andrei Oişteanu (500 de exemplare), urmată de volumele "De ce m-am întors în România", coordonat de Sandra Pralong, şi "Patru femei, patru poveşti", de Aurora Liiceanu (aproximativ 400 de exemplare fiecare). Pe locul al treilea s-au clasat, la egalitate, volumele "Viaţă şi destin", de Vasili Grossman, şi "Sexus", de Henry Miller, cu 300 de exemplare fiecare.

Controversatul volum semnat de Adrian Marino "Viaţa unui om singur" s-a clasat pe poziţia a patra, cu 200 de exemplare, urmat de cea mai nouă carte a Gabrielei Adameşteanu, "Provizorat", cu 150 de exemplare vândute, la egalitate cu "România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)", de Bogdan Murgescu.

Cel mai cumpărat volum la editura Cartea Românească a fost "Medgidia, oraşul de apoi", de Cristian Teodorescu (aproximativ 200 de exemplare), urmat de "Ana Maria şi îngerii", de Radu Aldulescu (aproximativ 150 de exemplare), şi "Apropierea", de Marin Mălaicu Hondrari (100 de exemplare).

"La Bookfest 2010 am înregistrat o scădere cu opt la sută a încasărilor faţă de ediţia de anul trecut a târgului din vară. În târg, numărul vizitatorilor a fost vizibil mai mic faţă de Bookfest 2009, dar la Polirom am reuşit să echilibrăm balanţa prin numărul impresionant de noutăţi prezente la stand: peste 400, cele mai multe propuse de o editură autohtonă la actuala ediţie a Salonului de Carte Bookfest", a declarat pentru MEDIAFAX Oana Boca, director de imagine Polirom.

Pe primul loc în topul încasărilor Humanitas s-a clasat "Frumoasele străine", de Mircea Cărtărescu (605 exemplare), urmat de "Întâlnire cu un necunoscut", de Gabriel Liiceanu (490 de exemplare), şi "Aşteptând ceasul de apoi", de Dinu Pillat (350 de exemplare). Pe locul al cincilea în top s-a clasat volumul "Note, stări, zile", de Andrei Pleşu.

La Humanitas Multimedia, pe primul loc în topul vânzărilor s-a situat "Confesiunile unui cafegiu", în lectura lui Victor Rebengiuc, urmat de audiobook-ul "Ion Creangă", în lectura lui Mitoş Micleuşanu, "Minima moralia", de Andrei Pleşu, şi "Despre limită", de Gabriel Liiceanu.

Potrivit reprezentanţilor Humanitas, anul acesta, editura a avut încasări de 300.000 de lei, cu 20 la sută mai puţin decât la ediţia de anul trecut a târgului.

La editura All, cel mai vândut volum a fost "Vei fi acolo", de Guillaume Musso (350 de exemplare), urmat de "Marioneta", de Robert Harris (280 de exemplare), şi "Cartea viitorului", de Cecilia Ahern (200 de exemplare). Pe al patrulea şi al cincilea loc s-au clasat "Atlas rutier România" (170 de exemplare), respectiv "Istoria Rusiei" de Paul Dukes (100 de exemplare).

Nemira a avut vânzări de 180.000 de lei. Pe primul loc în clasament s-a poziţionat volumul "Ghidul fetelor obraznice", de Tara Palmer-Tomkinson şi Sharon Marshall (909 exemplare), urmat de
"2010: a doua odisee", de Arthur C. Clarke (873 de exemplare), şi "Cartea cimitirului", de Neil Gaiman (792 de exemplare).

De asemenea, potrivit reprezentanţilor Nemira, cel mai mare succes la târg le-au avut cărţile pentru copii şi ofertele de volume la 5 şi 10 lei bucata.

Potrivit organizatorilor, deocamdată nu se poate face o estimare a numărului de vizitatori, intrarea la eveniment fiind liberă. Astfel, nu a existat o metodă de cuantificare a celor care au venit la târg.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest a avut loc anul acesta între 9 şi 13 iunie, în pavilioanele 13-17 ale Romexpo. Oaspetele de onoare al târgului a fost Spania.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2010 a fost organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor Culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al Ministerului Afacerilor Externe şi Primăriei Municipiului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici