"Youth Without Youth" are premiera în România pe 18 aprilie

Filmul "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", în regia lui Francis Ford Coppola şi realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade, are premiera în România pe 18 aprilie, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai MediaPro Distribution.

2 afișări
Imaginea articolului "Youth Without Youth" are premiera în România pe 18 aprilie

"Youth Without Youth" are premiera în România pe 18 aprilie

Premiera americană a filmului a avut loc în 14 decembrie 2007. "Tinereţe fără tinereţe" a avut o proiecţie de gală la CinemaPro din Capitală, pe 23 octombrie 2007, în prezenţa regizorului. Filmul a avut premiera mondială pe 20 octombrie, în cadrul Festivalului de Film de la Roma.

"Tinereţe fără tinereţe" evocă povestea lui Dominic Matei, un profesor obsedat de lucrarea vieţii sale despre originea limbilor şi istoria religiilor din Piatra-Neamţ. Viaţa sa ia o turnură ciudată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul, interpretat de Tim Roth, este lovit de trăsnet chiar în momentul în care voia să se sinucidă, la 70 de ani. Lovitura nu îl ucide, ci îl întinereşte cu 40 de ani şi îi sporeşte capacităţile mentale peste măsură. Dominic Matei, urmărit de medici naizişti care vor să-l studieze, fuge în Elveţia unde îşi continuă studiile şi munca. Ajunge să-şi reîntâlnească iubirea din tinereţe, interpretată de Alexandra Maria Lara.

 

Proza fantastică a lui Mircea Eliade este redată prin cadre ameţitoare şi povestire întreruptă, personajul principal având şi o altă personalitate, cu care comunică ideile filozofice. Dominic Matei străbate, în sens invers, drumul lung până la facerea lumii, "reamintindu-şi", rând pe rând, limbi străvechi şi elemente de filozofie antică.

Ca orice povestire a lui Eliade, sfârşitul este simetric cu începutul - personajul Dominic Matei se reîntoarce în oraşul său, Piatra-Neamţ, unde îşi găseşte împăcarea, fără să-şi termine lucrarea vieţii, dar scăpat de sentimentul ratării.

O producţie MediaPro Pictures, filmul a fost turnat în România.

Deopotrivă producător, scenarist şi regizor, Francis Ford Coppola a lucrat la acest proiect în Romania 18 luni, în 2005 şi 2006, alături de o echipă formată în majoritate de români. Coppola a filmat în România pentru a surprinde atmosfera pe care o descrie şi nuvela lui Eliade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici