Zamfiroiu: Obiectivul principal ICR în 2014 - promovarea culturii româneşti în spaţii geografice extinse

Preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat, la Senat, că principalul obiectiv al Institutului în 2014 este promovarea culturii româneşti "în spaţii geografice extinse", nu numai în cele 17 reprezentanţe existente, urmând să fie deschise în viitorul apropiat două noi filiale la Beijing şi Moscova

209 afișări
Imaginea articolului Zamfiroiu: Obiectivul principal ICR în 2014 - promovarea culturii româneşti în spaţii geografice extinse

Zamfiroiu: Obiectivul principal ICR în 2014 - promovarea culturii româneşti în spaţii geografice extinse (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Prezent miercuri la Comisia pentru cultură a Senatului, Lilian Zamfiroiu a menţionat că, deşi nu poate spune cu precizie data la care vor fi deschise cele două noi filiale ale ICR, acestea vor beneficia de spaţii în cadrul ambasadelor României.

"Din fericire, spaţiile ambasadelor României sunt generoase, în cadrul cărora putem amenaja noile noastre reprezentanţe. (…). ICR poate, printr-o gestionare mai atentă a fondurilor, să susţină şi programele pentru aceste două noi reprezentanţe ale României. Evitând suprapunerile cu alte instituţii, cu MAE în speţă, putem susţine, făcând economie de la fonduri care s-ar duce pe proiecte paralele. (...) Nu ştiu exact data când vor fi terminate lucrările de amenajare, care sunt gestionate de către MAE sau când se va găsi şi un prilej cultural. Noi suntem deja pregătiţi", a precizat Zamfiroiu.

Referitor la situaţia filialei de la Kiev, Lilian Zamfiroiu a spus că încă se poartă discuţii pentru găsirea unui sediu adecvat, activitatea filialei ICR desfăşurându-se, în prezent, într-un spaţiu pus la dispoziţie de către ambasadă.

"Acolo am numit director. MAE este cel care se ocupă de gestionarea spaţiilor. În continuare se poartă discuţii şi negocieri cu partea ucraineană pentru găsirea de sediu. Activitatea se desfăşoară într-un spaţiu pus la dispoziţie de ambasadă", a menţionat acesta.

El a mai declarat, răspunzând unei întrebări din partea parlamentarilor, că există posibilitatea ca, împreună cu reprezentanţii MAE, să fie propusă Guvernului o nouă listă de posibile filiale ale ICR, dorindu-se, de exemplu, deschiderea României, din punct de vedere cultural, către Brazilia, India şi Japonia.

"ICR este consultat, ba chiar poate formula şi propuneri. Chiar am avut discuţii la nivelul MAE de deschidere de noi filiale. MAE este cel care decide care sunt priorităţile României pe anumite zone şi dacă se decide deschiderea României către aceste spaţii (Brazilia, India, Japonia - n.r.), vine şi ICR cu suportul cultural aferent. Aceste state nu au cum să nu beneficieze de o reprezentanţă, dar toate cele 17 reprezentanţe existente, plus Moscova şi Beijing sunt cuprinse într-o Hotărâre de Guvern. Împreună cu MAE putem propune o nouă listă de sedii care ar putea să fie deschise. Vom creiona astfel o altă HG şi pentru cele trei", a precizat Zamfiroiu.

Acesta a mai declarat că principalele proiecte pe care Institutul le va organiza în 2014 au în vedere corelarea cu obiectivele stabilite de MAE, ca obiective prioritare ale României.

"Misiunea ICR nu este una diferită de cea a MAE. (…) Am încercat să existe o sinergie între activităţile celor două instituţii pe acest plan. Şi acolo unde nu avem reprezentanţe, susţinem proiecte prin intermediul ambasadelor sau misiunilor diplomatice", a arătat şeful ICR.

Pe de altă parte, el a menţionat că, deşi şi-ar dori ca la viitoarea rectificare bugetară instituţia pe care o conduce să primească mai mulţi bani, ICR va încerca să demareze programele culturale în limitele bugetului alocat institutului pentru anul 2014.

"Putem să susţinem programele ICR cu actualul buget pentru 2014. (…) Vom deschide noi filiale şi s-ar putea ca la momentul respectiv să constatăm nevoi suplimentare. Cu siguranţă, vom apela la sprijinul dumneavoastră ca, la rectificarea din iulie sau când o să fie, să mai primim ceva. (…) Ne-am dori mai mulţi bani. Nu să-i cheltuim aiurea, ci pe proiecte precise", le-a spus el senatorilor din Comisia pentru cultură.

Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a declarat, în luna decembrie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că "toată lista acestor filiale se regăseşte într-o Hotărâre de Guvern existentă din anul 2004".

"Deci, pe lângă cele 17 care sunt în momentul de faţă, mai apar şi Kiev, Moscova şi Beijing. Proiectul nu este de acum şi ideea de înfiinţare a acestor filiale nu a fost luată peste noapte. (...) Ideea de a deschide în spaţiile respective este veche, este din 2004", a spus acesta.

"Institutul Cultural Român este instituţia care asigură programele culturale ori în această calitate, revin la ceea ce spuneam mai devreme, oferă suportul cultural pentru îndeplinirea unor anumite obiective politico-diplomatice. (...) Am fost consultaţi şi evident că am spus da. Normal, dar pentru restul detaliilor noi nu suntem chemaţi să ne implicăm pentru că este vorba de negocieri, politice şi diplomatice, acorduri de încheiat. Ei (China, n.r.) aud că vor să-şi deschidă sau şi-au şi deschis deja un Institut Confucius la Bucureşti în contra partidă cu deschiderea ICR-ului de la Beijing. Sunt elemente care ţin de alcătuirea propriu-zisă sau funcţionarea propriu-zisă a celor două instituţii. Directorii şi directorii adjuncţi ai filialelor noastre au rang diplomatic, chinezii nu au fost de acord cu acest statut. Nu am fost la astfel de discuţii, dar nici nu era locul meu, al preşedintelui ICR de a fi prezent la astfel de discuţii. Am fost întrebat şi eu - şi bănuiesc că şi foştii preşedinţi - dacă se consideră oportună deschiderea în spaţiile respective şi evident că nu aveam cum să nu ne dăm aprobarea în sensul acesta", a declarat acesta.

De asemenea, acesta a declarat, în interviul acordat MEDIAFAX, că într-o adresă a Ministerului Afacerilor Externe i s-a spus că "pe parcursul anului 2014 se intenţionează şi deschiderea ICR Moscova şi deja să încep evaluările în vederea găsirii şi identificării unor persoane care să ocupe funcţiile de directori, respectiv director-adjunct la ICR Moscova şi în momentul de faţă sunt în plin proces".

Întrebat dacă există un nume pentru ICR Moscova, acesta a răspuns: "Dacă dumneavoastră aţi fi în locul meu şi dacă aţi avea acest nume, l-aţi face public acum? Nu are rost pentru că nu ştiu când va fi".

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român ( ICR), la propunerea grupului parlamentar PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici