Ziarele chineze critică Google pentru "teribila greşeală" de a-şi fi închis site-ul din China

Ziarele chineze de miercuri au criticat decizia Google de a-şi închide motorul de căutare din China, considerând că aceasta este o greşeală, care nu va atrage simpatia internauţilor din această ţară.

30 afișări
Imaginea articolului Ziarele chineze critică Google pentru "teribila greşeală" de a-şi fi închis site-ul din China

Ziarele chineze critică Google pentru "teribila greşeală" de a-şi fi închis site-ul din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ziarele în limba engleză China Daily şi Global Times, destinate în principal unui public străin, au comentat pe prima pagină închiderea motorul Google.cn.

Pe de altă parte, mai multe ziare chineze importante au ignorat decizia Google, care, de marţi, şi-a redirecţionat utilizatorii spre site-ul companiei din Hong Kong, fostă colonie britanică ce se bucură de un statut special.

"Prin redirecţionarea serviciului de căutare online la Hong Kong, cel mai mare motor de căutare din lume a comis o teribilă greşeală strategică pe promiţătoarea piaţă chineză", se arată într-un editorial al ziarului Global Times.

Editorialul din ziarul Global Times le reaminteşte companiilor străine că trebuie "să se adapteze societăţii chineze aflate în tranziţie", invocând dictonul latin "Când eşti la Roma, poartă-te ca romanii".

La rândul său, cotidianul China Daily acuză Google că "a exploatat conflictul său cu guvernul chinez în scopuri politice" şi că a acuzat pe nedrept autorităţile de la Beijing că ar fi fost în spatele atacurilor cibernetice îndreptate împotriva serviciilor companiei americane.

"Tentativele de politizare s-au lovit de opoziţia puternică a guvernului şi societăţii chineze", mai notează cotidianul, care prevede o scădere a credibilităţii companiei americane.

De asemenea, China Daily estimează că internauţii chinezi nu vor avea prea multe regrete privind închiderea motorului Google.cn.

"Internetul va deveni un mediu mai curat şi mai paşnic (fără Google, n.r.)", se mai arată în editorialul din China Daily, care acuză Google că ar fi oferit acces utilizatorilor la "pornografie şi conţinuturi subversive".

Google Inc. a anunţat, marţi, că va închide versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici