Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român (ICR) marchează duminică, la Bucureşti, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în acord cu rezoluţia adoptată în 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

285 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată de Institutul Cultural Român

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată de Institutul Cultural Român

În acest context are loc Bucharest Jewish Film Festival, o manifestare organizată în parteneriat de Institutul Cultural Român (ICR), UNESCO România şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, care programează duminică, de la ora 18.00, la sediul ICR, proiecţia documentarului "Cine ne va scrie istoria" ("Who will write our history"). Filmul documentar, regizat şi produs de Roberta Grossman, va rula, în premieră naţională, simultan la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. şi la Muzeul Toleranţei din Los Angeles. De asemenea, în aceeaşi zi şi în acelaşi timp, peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universităţi, muzee şi centre comunitare din întreaga lume vor prezenta documentarul.

"În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziştii au închis 450.000 de evrei în ghetoul din Varşovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnalişti, profesori şi lideri ai comunităţii, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte şi să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forţa armelor, ci cu stiloul şi hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran într-un film documentar scris, produs şi regizat de Roberta Grossman, având-o ca producător executiv pe Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri şi dramatizări, făcându-ne martori la viaţa unor curajoşi luptători din rezistenţă care şi-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supravieţuiască războiului, chiar dacă ei nu au reuşit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO", notează realizatorii.

În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului, la sediul Institutului Cultural Român vor lua cuvântul vicepreşedintele ICR Krizbai Béla Dan, vicepreşedintele Academiei Române Răzvan Teodorescu, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, consilierul Federaţiei Europene a Cluburilor pentru UNESCO, Rodica Precupeţu, şi preşedintele Bucharest Jewish Film Festival, Dan Schlanger.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici