44 milioane de euro din bani europeni pentru "Transalpina Apusenilor" - FOTO

Consiliul Judeţean Alba are pregătit un proiect de 44 de milioane de euro, pentru a moderniza drumul judeţean de 78 de kilometri, care leagă oraşul Aiud de Munţii Apuseni şi a-l transforma în unul dintre cele mai spectaculoase din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2502 afișări
Imaginea articolului 44 milioane de euro din bani europeni pentru "Transalpina Apusenilor" - FOTO

44 milioane de euro din bani europeni pentru "Transalpina Apusenilor" - FOTO

"Transalpina de Apuseni", drumul judeţean 107 I, care face legătura între Aiud şi comune mari din Munţii Apuseni, este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România.

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa extraordinară de luni documentaţia tehnico-economică pentru proiectul "Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN 1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)".

Acesta va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat presei la finalul şedinţei că acest drum îndeplineşte condiţiile impuse de finanţator, termenul de depunere a proiectului la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru fiind de 16 noiembrie, iar dacă se va obţine finanţarea, lucrările vor începe în următoarele luni.

Drumul străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.

"Proiectul va ajuta din punct de vedere al dezvoltării economice şi al dezvoltării turistice această zonă a judeţului şi va da posibilitatea oamenilor să cunoască frumuseţilor judeţului. Este un drum de creastă, care apoi coboară şi oferă privelişti foarte frumoase. Sper ca împreună cu administraţiile locale să putem scoate în evidenţă arta, arhitectura tradiţională şi tradiţiile din zonă. Termenul de finalizare este de patru ani, sperăm să fie gata în aceşti patru ani. Este o lucrare mare, pe un drum lung, într-o zonă greu accesibilă”, a mai spus Ion Dumitrel.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud, de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.

În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât şi cedări ale structurii rutiere.

Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite.

O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.

Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti. Lungimea totala a acestuia este de 78,42 km, iar valoarea proiectului se ridică la 44 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici