A mers sau a fost degeaba? Ce se întâmplă cu economia Suediei, singura ţară europeană care nu a instituit carantina pe timp de pandemie

  • Autorităţile suedeze au decis să nu instituie starea de carantină, mizând pe aşa numita "imunizare de turmă"
  • Un argument a fost protejarea economiei
  • În ciuda faptului că au păstrat economia funcţională, suedezii se vor confrunta cu aceleaşi probleme ca şi vecinii danezi ori norvegieni
12966 afișări
Imaginea articolului A mers sau a fost degeaba? Ce se întâmplă cu economia Suediei, singura ţară europeană care nu a instituit carantina pe timp de pandemie

A mers sau n-a mers? Ce se întâmplă cu economia Suediei, singura ţară europeană care nu a instituit carantina pe timp de pandemie

Suedia a atras atenţia întregii lumi ca urmare a deciziei autorităţilor de a nu instituti starea de carantină, aşa cum au făcut celelalte ţări europene. Măsura a fost menită să ducă la aşa numita "imunizare de turmă", dar şi să protejeze economia.
În ciuda speranţelor suedezilor că vor păstra economia neafectată de pandemie, cifrele arată rău pentru ei, notează CNBC.
Potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Suediei, Riksbank, economia ţării va fi la fel de afectată precum cea a vecinilor europeni.
Riksbank vorbeşte despre două scenarii posibile pentru economia suedeză.
Scenariul 1
În primul scenariu publicat de Riksbank, economia suedeză se va contracta în 2020 cu 6.9% şi va reveni la o creştere de 4.6% în 2021.
Somajul în cazul primului scenariu ar urma să crească de la 7.2% la 8.8%.
Scenariul 2
Scenariul al doilea este mai pesimist şi spune că economia suedeză se va contracta cu 9.7 procente, urmând să revină în 2021 la o creştere de doar 1.7%.
Somajul ar urca de la 7.2% la 10.1%.
Banca Centrală notează că rata inflaţiei se va menţine la 0.6% în 2020.
Prin comparaţie, Fondul Monetar Internaţional a prezis la începutul lui aprilie că economiile europene se vor contracta cu 6 până la 9.1%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici