Acciza minimă la ţigări a fost majorată cu 4,5%

Acciza minimă pentru ţigarete va fi, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2008, de 39,5 euro/1.000 de ţigarete, cu 4,55% mai mult decât în a doua jumătate a acestui an, potrivit unui ordin al Ministerului Economiei şi Finanţelor.

2 afișări
Imaginea articolului Acciza minimă la ţigări a fost majorată cu 4,5%

Acciza minimă la ţigări a fost majorată cu 4,5%

Exprimată în lei, acciza minimă va atinge nivelul de 132,6 lei /1.000 ţigarete, în scădere faţă de valoarea din al doilea semestru al anului 2007.

Conform Codului Fiscal, nivelul accizei minime este stabilit semestrial, în funcţie de evoluţia accizei aferente ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vândută. Acciza minimă pentru ţigarete a fost în perioada 1 iulie-31 decembrie 2007 de 133,5 lei/1.000 de ţigarete (37,78 euro/1.000 de ţigarete).

Cota aplicată pentru calcularea taxei minime reprezintă 91% din acciza aferentă ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vândută.

Pentru anul viitor, Codul Fiscal stabileşte majorarea accizelor de la 41,5 euro/1.000 de bucăţi la 50 euro/1.000 de bucăţi, în cazul ţigărilor şi ţigărilor de foi, nivelul urmând să urce cu circa 20%, la 66 euro/kilogram pentru tutunul destinat rulării în ţigarete şi a altor tutunuri de fumat.

Pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intră în vigoare la data de 1 iulie a fiecărui an, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul de negociere cu UE.

România trebuie să respecte un calendar de majorare treptată a taxei minime la mia de ţigări, astfel încât valoarea accizei să ajungă, în 2010, la 74 de euro.

Anul viitor vor mai fi majorate accizele pentru electricitate, motorină, păcură şi gazele naturale utilizate drept combustibil pentru încălzire pentru populaţie.

Accizele vor fi calculate, în 2008, pe baza unui curs de circa 3,35 lei / euro, mai redus decât cel utilizat în acest an, de 3,53 lei / euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici