Acord UE-Rusia, pentru o eventuală ridicare a embargoului rus asupra produselor poloneze

Uniunea Europeană şi Rusia au semnat miercuri un memorandum privind problemele de contaminare a produselor vegetale cu reziduuri de pesticide, în speranţa că va permite ridicarea embargoului rus asupra produselor poloneze, care afectează relaţiile ruso-europene.

18 afișări

Comisia Europeană a precizat că memorandumul, semnat de directorul serviciilor veterinare ruse Serghei Dankvert şi de adjunctul directorului Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Paola Testori Coggi, vizează să "faciliteze dialogul" în momentul în care apar temeri referitoare la prezenţa unor reziduuri de pesticide în produsele vegetale.

Memorandumul prevede "mecanisme şi un dialog cu Moscova", atunci când Rusia identifică, la importare, "niveluri prea ridicate de reziduuri conform legislaţiei sale" în produsele vegetale provenind din Uniunea Europeană şi destinate consumului.

Comisia Europeană speră că semnarea acestui memorandum va permite ridicarea "rapidă" a embargoului impus de Rusia în octombrie 2005 asupra produselor agricole poloneze, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, Nina Papadoulaki.

Din octombrie 2006, Polonia a condiţionat ridicarea totală a acestui embargou de lansarea negocierilor cu Moscova, pe tema unui acord de parteneriat UE-Rusia.

Acest acord va avea o latură energetică, pe care Uniunea Europeană o consideră foarte importantă pentru asigurarea securităţii importurilor de gaz şi petrol din Rusia.

Embargoul rus, impus asupra cărnii, legumelor şi altor produse vegetale poloneze, a fost ridicat parţial în ianuarie, fiind însă menţinut pentru produsele vegetale.

Statele europene speră să lanseze negocierile pe tema unui nou acord de parteneriat în cadrul următorului summit UE-Rusia, prevăzut pentru sfârşitul lui iunie, în Siberia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici