Acordul pentru conducta Constanţa-Trieste, amânat din cauza instabilităţii politice din Serbia

Semnarea acordului de asociere dintre companiile din România, Serbia, Croaţia şi Italia care vor construi oleoductul Constanţa-Trieste (PEOP), programată să aibă loc joi la Bucureşti, a fost amânată din cauza instabilităţii politice din Serbia.

83 afișări
Imaginea articolului Acordul pentru conducta Constanţa-Trieste, amânat din cauza instabilităţii politice din Serbia

Acordul pentru conducta Constanţa-Trieste, amânat din cauza instabilităţii politice din Serbia

"S-a amânat cu două săptămâni, pentru că sârbii ne-au comunicat că durează mai mult obţinerea mandatelor, ei având acum un Guvern provizoriu", a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul de stat în Ministrul Economiei şi Finanţelor Viorel Palaşcă.

Coaliţia de la conducerea Serbiei s-a destrămat în această lună, după proclamarea, la 17 februarie, a independenţei Kosovo, alegerile anticipate fiind stabilite pentru data de 11 mai.

Oleoductul Pan European Oil Pipeline (PEOP), cu o lungime de 1.400 kilometri, va traversa România, Serbia, Croaţia şi Slovenia, spre Italia, şi va fi una dintre rutele directe de transport a petrolului din zona estică a Mării Negre către piaţa europeană.

Construcţia conductei, ce presupune costuri de circa 3,5 miliarde de dolari, face parte din obiectivului Uniunii Europene de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia şi ţările din Orientul Mijlociu.

Capacitatea anuală a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru 2012.

Companiile româneşti Oil Terminal Constanţa şi Conpet Ploieşti, cu activităţi în stocarea produselor petroliere şi transportul acestora, reprezintă statul român în proiect.

Adunarea Generală a Acţionarilor Conpet a aprobat, miercuri, participarea companiei la consorţiul care va dezvolta oleoductul.

PEOP ar putea ocoli Slovenia, care este rezervată în privinţa implicării în proiect, o soluţie fiind realizarea unei conexiuni subacvatice prin Marea Adriatică între Croaţia şi Italia.

Directorul general adjunct al Directoratului general pentru Transport şi Energie al Comisiei Europene, Fabritio Barbasso, a propus ca data semnării acordului interguvernamental privind PEOP să fie începutul anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici