ACPR solicită Guvernului reducerea cotei unice la 10%, ca măsură de atragere a investitorilor

Reprezentanţii Alianţei Confederaţiei Patronale din România (ACPR) solicită Guvernului reducerea cotei unice de la 16% la 10%, ca măsură de atragere a investitorilor în vederea relansării economiei.

17 afișări
Imaginea articolului ACPR solicită Guvernului reducerea cotei unice la 10%, ca măsură de atragere a investitorilor

ACPR solicită Guvernului reducerea cotei unice la 10%, ca măsură de atragere a investitorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că nu vom putea conta pe investiţii publice în perioada următoare, ca element de creştere economică şi atunci propunem guvernului Boc să îşi asume reducerea cotei unice la 10%. România este o insulă înconjurată de ţări care demult aplică o cotă redusă de impozitare", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon.

El a arătat că, prin reducerea taxelor, România ar reintra în atenţia investitorilor români şi străini, aceştia aşteptând adoptarea unui sistem de impozitare şi taxare stabil şi predictibil.

"Prin reducerea cotei unice, guvernul ar avea problema scăderii veniturilor la buget, dar propunem pentru a fi compensate diminuările de la buget impozitarea jocurilor de noroc online, atât în ceea ce priveşte firmele organizatoare, cât şi a jucătorilor care participă la acest gen de jocuri", a adăugat Agathon.

Reprezentantul ACPR susţine că în România circa 500 milioane euro sunt jucate anual pe astfel de jocuri online, sumă care nu este impozitată deloc în România.

"Îl văd pe Boris Becker că face reclamă la astfel de jocuri. Aceste firme care deţin site-urile au sediul în Nepal. Putem să-i chemăm pe aceşti băieţi aici la Bucureşti şi să le spunem că în UE multe ţări studiază interzicerea pariurilor online şi să le spunem că ori plătesc impozite la fel ca cei care organizează pariuri sportive, ori că facem o lege prin care interzicem aceste jocuri online. Problema s-ar rezolva în trei zile", a afirmat Agathon.

O altă sursă de bani la bugetul de stat este, în opinia lui Agathon, cele aproape 5.000 de spaţii comerciale neprivatizate din Bucureşti de pe principalele bulevarde ale Capitalei.

"Prin lege, 15% din sumele încasate prin vânzarea acestor spaţii merge la autorităţile locale, iar restul la bugetul central. Astfel că, dacă luăm un preţ mediu de vânzare de 100.000 euro pe unitate înseamnă o sursă importantă la buget. Această sursă rămâne însă neatinsă din cauza unor interese", a mai arătat reprezentantul ACPR.

Pe de altă parte, Agathon susţine că în vederea creşterii veniturilor la buget trebuie crescut impozitul aplicat terenurilor pe care sunt construite proprietăţi de lux.

"Impozitul pe terenul proprietăţilor de lux din cartierele de lux este ridicol. Dacă vorbim de solidaritate, aceste niveluri ar trebui aduse la cele aplicate zonelor de lux din Capitală. Dacă ai un milion de euro să îţi faci o vilă, ai bani şi să plăteşti impozit de câteva mii de euro pe an", a subliniat oficialul ACPR.

O altă propunere a Alianţei prevede scutirea de penalităţi a firmelor care îşi plătesc datoriile de bază pe care le au la stat până la 31 decembrie, măsură ce ar ajuta firmele să se relanseze şi ar aduce un plus de bani imediat la bugetul de stat.

Toate propunerile vor fi înaintate Guvernului, căruia îi va propune o întâlnire tripartită, la care se adaugă sindicatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici