ACPR va aviza favorabil scrisoarea către FMI în CES, doar dacă Guvernul va accepta unele amendamente

Alianţa Confederaţiilor Patronale (ACPR) va aviza favorabil scrisoarea către FMI în CES, doar dacă Guvernul va accepta un set de măsuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei, una dintre propuneri fiind elaborarea până la 1 iunie a unei legislaţii pentru controlul evaziunii fiscale.

22 afișări
Imaginea articolului ACPR va aviza favorabil scrisoarea către FMI în CES, doar dacă Guvernul va accepta unele amendamente

ACPR va aviza favorabil scrisoarea către FMI în CES, doar dacă Guvernul va accepta unele amendamente ( Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Cele 14 confederaţii şi asociaţii au hotărât adoptarea unui document de poziţie care va sta la baza discuţiilor în Consiliul Economic şi Social (CES) de luni. Acesta prevede un vot pozitiv de către cei nouă reprezentanţi ACPR în CES la scrisoarea de intenţie cu FMI cu rezerva aprobării de către Guvern a unor amendamente", a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al ACPR.

Reprezentanţii ACPR s-au întâlnit sâmbătă pentru a stabili o serie de măsuri pentru redresare economică.

Astfel, ACPR solicită Guvernului elaborarea unui pachet de legi menite să controleze evaziunea fiscală şi contrabanda până la 1 iunie, dată până la care alianţa cere şi aprobarea legii parteneriatului public privat.

Alte cereri sunt legate de externalizarea serviciilor precum cele ale Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate sau Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi de asigurarea condiţiilor pentru atragerea a 30% din fondurile structurale în acest an şi crearea condiţiilor ca acest procent să crească la 50%. ACPR consideră că disponibilizarea a 1.000 de angajaţi ar fi suficient pentru a reduce birocraţia în acest domeniu.

"Cerem restructurarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat în două luni. Dacă toate aceste măsuri ar fi adoptate, s-ar asigura îndeplinirea condiţiile impuse de FMI legate de ţinta de deficit, astfel încât pensiile sub 1.000 de lei să nu mai fie reduse cu 15%. În plus, credem că este necesar ca toate măsurile de austeritate să aibă un orizont de timp stabilit, să nu rămână tot timpul", a adăugat Agathon.

El a precizat că va solicita o întâlnire a primului ministru cu patronatele pentru a stabili un calendar pentru aceste propuneri.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

Plenul CES a fost convocat iniţial pentru vineri, însă discuţiile au fost amânate până luni, la solicitarea confederaţiilor sindicale, care au dorită să analizeze cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finanţelor.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată deficitul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici