Acţionarii SIF Moldova l-au revocat pe Cătălin Chelu din CA

Acţionarii SIF Moldova l-au revocat, sâmbătă, pe omul de afaceri Cătălin Chelu din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) şi l-au ales pe Tudor Dumitru în poziţia rămasă vacantă, au declarat pentru MEDIAFAX surse din acţionariatul societăţii de investiţii financiare.

337 afișări
Imaginea articolului Acţionarii SIF Moldova l-au revocat pe Cătălin Chelu din CA

Acţionarii SIF Moldova l-au revocat pe Cătălin Chelu din CA

Totodată, acţionarii au decis ca structura CA să rămână neschimbată până la viitoarea AGA, respectiv la şase membri.

Conducerea SIF Moldova a propus investitorilor, iniţial, suplimentarea cu un loc a componenţei CA, de la şase la şapte persoane.

AGA trebuia să aibă loc vineri, însă în lipsa cvorumului necesar şedinţa a fost reprogramată pentru sâmbătă.

Pentru această adunare a acţionarilor, CA al SIF Moldova a limitat la 1% drepturile de vot ale investitorilor cu care Chelu acţionează în mod concertat. Potrivit conducerii societăţii, Chelu controlează împreună cu 30 de firme şi trei persoane fizice un pachet de acţiuni reprezentând 8,54% din capitalul societăţii de investiţii.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut, joi, ca omul de afaceri să-şi reducă participaţiile la 1%, limita maximă admisă de reglementările pieţei de capital.

La jumătatea lunii septembrie, CNVM nu l-a recunoscut pe Chelu în funcţiile de preşedinte şi director general al SIF Moldova şi a cerut convocarea unei adunări generale în care să fie cerută şi părerea acţionarilor cu privire la menţinerea omului de afaceri în funcţia de membru al CA. Decizia a venit întrucât Chelu a fost sancţionat pentru încălcarea pragului de deţinere de 1% la SIF Oltenia.

Chelu a contestat deciziile autorităţii, însă CNVM a menţinut măsurile luate.

Tudor Dumitru, cel care l-a înlocuit pe Chelu în CA, şi-a depus candidatura şi pentru un post la conducerea SIF Oltenia.

Conform datelor remise pentru AGA SIF Moldova, Dumitru controlează aproape 0,95% din acţiunile societăţii de investiţii financiare. Noul membru în CA este un investitor important la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), având acţiuni la peste 30 de companii în valoare de peste 100 milioane de lei.

Potrivit datelor BVB, Dumitru controlează 5,04% din acţiunile Biofarm, iar la Electroargeş are 5,96% din titluri.

Anul trecut, omul de afaceri avea o avere estimată la 140 milioane de dolari, dintre care 100 milioane de dolari în active imobiliare şi 40 de milioane de dolari în acţiuni listate la BVB.

La sfârşitul anului trecut, omul de afaceri a constituit un consorţiu împreună cu Biofarm, SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi SSIF Broker Cluj, care a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o scrisoare de ofertă neangajantă pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Antibiotice Iaşi.

Dumitru are 60 de ani şi este director general la patru firme. Din anul 1986 este membru al Biroului Central pentru Expertize Tehnico-Judiciare din Ministerul Justiţiei.

SIF Moldova avea la finalul primelor nouă luni cel mai redus activ net dintre cele cinci SIF-uri, de 1,25 miliarde lei, valoare cu 30% mai mică faţă de finele anului trecut.

Societatea de investiţii financiare are un capital de 51,9 milioane lei, divizat în 519 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. Titlurile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 7,6%, fiind cotate la 0,61 lei. La acest preţ, capitalizarea SIF Moldova este de 316,6 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici