Adevărul despre restructurarea bugetară: Trei sferturi din angajaţii "concediaţi" au ieşit de fapt la pensie

Trei din patru bugetari "concediaţi" în ultimii trei ani au ieşit de fapt la pensie. Aşa a reuşit România să ajungă la 1,2 milioane de bugetari, după cum a cerut FMI.

640 afișări
Imaginea articolului Adevărul despre restructurarea bugetară: Trei sferturi din angajaţii "concediaţi" au ieşit de fapt la pensie

Adevărul despre restructurarea bugetară: Trei sferturi din angajaţii "concediaţi" au ieşit de fapt la pensie (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)

Restructurarea administraţiei publice anunţată de Guvern prin scăderea cu 200.000 angajaţi din sectorul public a fost de fapt doar o consecinţă a plecărilor naturale prin pensionare şi nu a concedierilor, arată o analiză a ZF.

În fiecare an, 160.000-170.000 de angajaţi români din cei 4,2 milioane sunt pensionaţi, majoritatea atingând limita de vârstă, iar ceilalţi anticipat, potrivit datelor de la Casa de Pensii. Având în vedere că din cei 4,2 milioane de angajaţi din economia românească, 1,2 milioane, adică 28%, sunt bugetari, numărul anual de bugetari care au ieşit la pensie din 2009 până în prezent a fost de aproape 50.000 pe an, adică ponderea de 28% din totalul celor pensionaţi anual.

Ca urmare, din cei 200.000 de bugetari daţi ca restructuraţi din sistemul public, trei sferturi, adică 150.000, au ieşit pur şi simplu la pensie. Situaţia este departe de tăierile de joburi din sectorul privat, care s-au ridicat la 700.000 de posturi de la începutul crizei până în prezent, întreprinderile acţionând rapid în faţa scăderii cifrei de afaceri prin ajustarea în primul rând a numărului de salariaţi.

"Nu cred că au fost concedieri la stat, eu n-am auzit de aşa ceva. Numărul de bugetari s-a redus pentru că mulţi au ieşit la pensie sau şi-au găsit un job mai bun în altă parte. Aşa s-au făcut economii, prin faptul că nu s-a făcut decât o angajare în cazul în care au fost şapte plecări", confirmă un înalt oficial din administraţia publică, participant la discuţiile cu FMI.

Citeşte mai multe despre adevărul din spatele restructurării bugetare pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici