Adevăruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale

Cei de la CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare) au observat un fenomen ciudat weekendul trecut. Oamenii de ştiinţă au măsurat neutronii şi au constatat că aceştia se deplasau cu o viteză mai mare decât viteza luminii, notează Business Insider. La fel s-a întâmplat şi cu economia globală – o mulţime de indicatori au început să funcţioneze în sens invers. "Cum este posibil?", s-au întrebat specialiştii.

1202 afișări
Imaginea articolului Adevăruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale

Adevăruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale (Imagine: Shutterstock)

Descoperirea particulelor subatomice care se mişcă mai rapid chiar decât viteza luminii i-a îngrijorat pe oamenii de ştiinţă, punând astfel sub semnul întrebării unul dintre principiile fundamentale ale fizicii moderne.

"Spre surprinderea noastră, am descoperit o anomalie", a spus Antonio Ereditato, purtătorul de cuvânt al echipei care a realizat experimentul din Universitatea din Berna, Elveţia.

"Vom vedea în următoarele luni daca <<anomalia>> pe care am descoperit-o săptămâna aceasta se va dovedi a fi reală. Dacă se va întâmpla astfel, câteva fundamente de bază ale fizicii (E=MC^2) vor fi puse la indoială", a explicat Ereditato, citat de Business Insider.

Acest lucru nu este însă singurul eveniment inexplicabil care a tulburat cercetătorii în ultima vreme. Alte semne au tulburat economia modernă săptămâna trecută. Editorii site-ului american au realizat o listă a evenimentelor financiare inexplicabile care tulbură economia mondială la ora actuală. Nu putem să nu remarcăm ironia şi sarcasmul folosite la adresa situaţiei dificile în care se găseşte economia globală.

Iată aşadar o serie de măsuri macroeconomice, care deşi sunt considerate "adevăruri fundamentale" în domeniul economic, se comportă exact în sens invers.

1. Faptul că dobânzile mici sunt benefice pentru economie şi pentru pieţele de capital. Mai mult, nu există consecinţe negative în urma reducerilor forţate a ratelor dobânzilor, iar deficitul cheltuielilor aduce rezultatele dorite.

2. Analiştii au descoperit deopotrivă că aurul reprezintă, mai nou, un "safe haven", la fel şi moneda elveţiană şi stocurile de dividende.

3. Fed-ul este o entitate independentă, iar deciziile analiştilor sunt libere din considerente politice.

Citeşte mai multe despre adevărurile fundamentale care contrazic ritmul economiei globale pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici