Administraţia Obama renunţă la unele programe din pachetul de salvare a sistemului financiar

Administraţia Obama va închide mai multe programe aflate la baza pachetului de 700 miliarde dolari de salvare a sistemului financiar, însă va continua să urmărească şi să sprijine relansarea economiei, a anunţat marţi seară secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, citat de Reuters.

43 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama renunţă la unele programe din pachetul de salvare a sistemului financiar

Administraţia Obama renunţă la unele programe din pachetul de salvare a sistemului financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne aflăm în punctul în care putem începe să dezmembrăm programele care au definit TARP în fazele iniţiale", a afirmat Geithner într-un interviu pentru Reuters, referindu-se la Troubled Asset Relief Program - programul de degrevare a activelor neperformante.

După eliminarea acestor măsuri, fundamentale la finele anului trecut odată cu escaladarea crizei, administraţia se va concentra pe "programe cu obiective mai clare, concentrate pe principalele zone unde există încă acces slab la credit", a arătat şeful Trezoreriei Statelor Unite, numind în principal piaţa rezidenţială şi zona firmelor mici.

Geithner a mai spus că guvernul nu a luat o decizie pe tema unei potenţiale extinderi a TARP dincolo de termenul limită fixat la finele acestui an.

Surse oficiale apropiate Trezoreriei au declarat că administraţia va opri până la sfârşitul anului trei programe, respectiv Programul de Achiziţii de Capital - folosit pentru infuzii de bani în bănci, Programul de Asistenţă de Capital - versiune restructurată a celui anterior, care nu a fost însă aplicată şi Programul de Investiţii Speciale, care a sprijinit Citigroup şi Bank of America cu capital suplimentar de 40 de miliarde de dolari.

Sursele au mai menţionat că fondurile publice alocate pentru două programe derulate de Federal Reserve, respectiv cel de credit pentru active financiare şi cel de investiţii în sistem public-privat pentru activele toxice, vor fi plafonate la 30 miliarde de dolari fiecare.

Congresul Statelor Unite a aprobat, cu un an în urmă, o multitudine de programe de susţinere a sistemului bancar şi a economiei, după agravarea abruptă a crizei financiare odată cu falimentul gigantului financiar-bancar Lehman Brothers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici