Administratorii Lehman acuză JPMorgan de retragerea ilegală a mai multor miliarde dolari

Administratorii Lehman Brothers au atacat în instanţă JPMorgan Chase, acuzând-o că a retras ilegal de la banca falimentară active în valoare de mai multe miliarde de dolari cu câteva zile înainte ca aceasta să se prăbuşească.

16 afișări
Imaginea articolului Administratorii Lehman acuză JPMorgan de retragerea ilegală a mai multor miliarde dolari

Administratorii Lehman acuză JPMorgan de retragerea ilegală a mai multor miliarde dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"În ajunul falimentului Lehman Brothers, JPMorgan s-a folosit de puterea ei de viaţă şi de moarte pe care o avea asupra companiei de brokeraj (căreia îi furniza servicii de compensare - n.r.), retrăgând active esenţiale în valoare de mai multe miliarde de dolari", se menţionează în plângerea introdusă în instanţă de administratorii Lehman.

Documentul precizează că JPMorgan a retras garanţii 8,6 miliarde de dolari cu patru zile înainte de falimentul Lehman şi fonduri lichide de cinci miliarde de dolari în ultima zi de activitate a băncii.

Totodată, plângerea acuză pe preşedintele JPMorgan, Jamie Dimon, şi pe alţi directori că au utilizat informaţii confidenţiale şi s-au folosit de accesul privilegiat la Rezerva Federală şi Trezoreria SUA pentru a afla că autorităţile nu intenţionează să salveze banca.

"Nu numai că JPMorgan a sustras mai multe miliarde de dolari, fonduri de care banca aflată în dificultate avea nevoie, dar a accelerat prăbuşirea ei refuzând posibilitatea unei administrări mai ordonate a creanţelor", notează plângerea.

În plus, documentul subliniază că JPMorgan a ameninţat Lehman că va suspenda serviciile de compensare, vitale pentru activitatea băncii, presiune care a permis companiei acuzate să încheie acorduri bilaterale foarte defavorabile pentru Lehman.

Falimentul Lehman Brothers, survenit în septembrie 2008, a reprezentat catalizatorul celei mai grave crize financiare după anii '30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici