Adrian Vasilescu, BNR: Să nu mai dăm vina pe ereditate

Întoarcerile înapoi, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea sau în anii interbelici, ne ajută să găsim nenumărate dovezi că boala de care încă mai suferă societatea românească (slaba competitivitate) şi stângăciile în aplicarea tratamentului (lentoarea restructurării) nu sunt nici pe departe ereditare.

267 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, BNR: Să nu mai dăm vina pe ereditate

Adrian Vasilescu, BNR: Să nu mai dăm vina pe ereditate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Dimpotrivă, ne convingem că avem un filon sănătos. Şi că, de-a lungul timpurilor, dar cu deosebire în vremea lui Carol I, elitele şi mari părţi ale claselor sociale şi-au afirmat şi capacitatea de a valorifica acest filon sănătos în folosul ţării.

Ce fel de climat domina atunci ţara? Acum câteva zile, am primit o invitaţie de la Ordinul Arhitecţilor, la lansarea unei cărţi despre proiectul feroviar românesc. Am fost solicitat să-mi spun opinia despre carte, pe care am şi primit-o prin amabilitatea autorului ei, dr. arhitect Toader Popescu.

Cartea este fascinantă. Şi nu poate fi decât fascinantă o analiză aprofundată, foarte bine documentată, în care să vezi cum în 47 de ani – din 1869, când a fost construită linia Bucureşti Filaret - Giurgiu şi până în 1916, când calea ferată s-a extins cu o linie între Târgu Jiu şi Bucureşti – România a dobândit o vastă reţea feroviară. Desigur, o astfel de înfăptuire a fost posibilă într-un climat de creaţie şi de edificare, imprimat de şcoli bune, de societăţi de dezbateri, de preocupări pentru dezvoltarea economiei şi de legiferări moderne. Şi, cu deosebire, de personalităţile ilustre ce au dus pe culmi construcţiile româneşti.

Citeşte mai multe despre competitivitatea şi restructurarea românească pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici