Adrian Vasilescu, despre OUG 114: La Camera Deputaţilor va trebui avizul Băncii Naţionale/ Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a precizat, sâmbătă, că pentru a fi transformată de către Parlament în lege, OUG nr. 114/2018 trebuie să fie avizată de BNR în ceea ce priveşte taxa pe activele băncilor.

1080 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, despre OUG 114: La Camera Deputaţilor va trebui avizul Băncii Naţionale/ Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie

Adrian Vasilescu, despre OUG 114: La Camera Deputaţilor va trebui avizul Băncii Naţionale

„Este important să facem un sumar. OUG 114 a trecut tacit de Senat. Cuvântul tacit poate să te ducă în derută - asta înseamnă că Senatul s-a abţinut de la vot. Practic tot aranjamentul a trecut în seama Camerei Deputaţilor. La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale. Acum se discută, sunt preocupări consistente pentru a se găsit o soluţie, dar soluţia cu ROBOR-ul nu poate să stea în picioare”, a afirmat Adrian Vasilescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Consultantul de strategie al Băncii centrale a României a subliniat că, în prezent, discuţiile dintre BNR şi reprezentanţii Guvernului privind taxa pe activele băncilor sunt într-un impus din cauza faptului că în OUG nr. 114/2018 această taxă este legată de ROBOR.

„Subiectul în discuţie este ROBOR-ul, pentru că ROBOR-ul a fost introdus, este greu de spus din ce motiv. ROBOR-ul n-are ce să caute în Ordonanţa 114. Prin introducerea ROBOR-ului, Ordonanţa 114 a venit pe teritoriul politicii monetare. Venind pe teritoriul politicii monetare, aceasta este o lecţie de ţinut minte. Legea română spune limpede vorbind despre politica monetară, orice act normativ care apare în aceast ţară, înainte de a se pune în dezbaterea Parlamentului, Parlamentul trebuie să se adreseze în scris Băncii Naţionale şi să ceară un aviz. Iar Banca Naţională are la dispoziţie prin lege, aşa scrie legea 30 de zile pentru a da acest aviz”, a explicat Vasilescu.

În plus, legislaţia BNR, indiferent că este vorba de OUG nr. 114/2018 sau de repatrierea aurului, trebuie să treacă printr-un proces de consultare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

„De asemenea, Parlamentul trebuie să scrie Băncii Centrale Europene. Acolo norma este aşa: Banca Centrală Europeană (BCE) analizează şi decide dacă trebuie este nevoie sau nu să dea aviz. Atunci, scrie Parlamentului că nu trebuie să dea aviz sau scrie că dă aviz şi avizul poate fi negativ sau pozitiv. Aşa stau lucrurile şi cu Ordonanţa 114, aşa stau lucrurile şi cu proiectul de lege privind repatrierea aurului. Este o lecţie care trebuie înţeleasă, pentru că dacă este lege, este lege. Dacă cineva din suprafaţa politicii statului crede că legea nu este bună, să facă demersuri să o schimbe. Atât timp cât este legea, în această ţară trebuie să respectăm legea. Pentru asta, este necesară şi un aviz de legalitate”, a detaliat Vasilescu.

Consultatul Băncii Centrale a mai susţinut că este o legitate, nu o lege, faptul că odată cu introducerea taxei pe activele băncilor vor creşte costurile de creditare pentru populaţie.

„Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie. De regulă, când cresc cheltuielile băncii, este normal ca o parte din aceste cheltuieli să se răsfrângă şi asupra celor care sunt în relaţie directă cu băncile”, a mai spus Vasilescu.

În ceea ce priveşte un acord între bancheri şi guvernanţi care să oprească majorarea dobânzilor pentru populaţie, aşa cum a susţinut Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, este imposibil de realizat, a mai susţinut reprezentantul BNR.

„Aşa ceva nu se poate rezolva prin înţelegeri. Dobânda este un factor de piaţă, este un indicator al pieţei. Dobânda este calculată şi se mişcă în piaţă în funcţie de toate celelalte componente ale vieţii economice. România este ultima ţară din Uniunea Europeană privind nivelul creditelor raportat la PIB. Cum să ajungă la înţelegere într-o ţară în care neputând băncile ... Orice bancă, ca orice altă întreprindere, când este în piaţă şi vrea să facă profit, se uită întâi la volumul de cumpărători de credite. Ori volumul acesta este cel mai mici din Europa. Deci, nu te poţi baza pe dever, atunci, este un termen care s-ar putea să crâşnească, trebuie să apelezi la un câştig în marjă. Asta înseamnă diferenţa de preţ dintre suma cu care o bancă se aprovizionează şi dobânda cu care o bancă îşi vinde produsele, ca într-un magazin”, a punctat Vasilescu.

Consilierului premierului a declarat, sâmbătă, că implicarea băncilor în creditarea românilor trebuie să fie la un nivel apropiat de media Uniunii Europene, în special de media din zona est-europeană. „Aici este suficient să ne înţelegem. Nu ne trebuie semnături”, a mai afirmat Vâlcov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici